-TopSLIDEKultura

03.08.1492.godine: Kristofor Kolumbo je prvi put kročio na Američko tlo

1492. godine Kristofor Kolumbo je prvi put kročio na Američko tlo. Ovaj događaj se uzima kao datum otkrivanja Amerike, iako danas mnogi historičari prihvataju da su Vikinziposjećivali Ameriku i ranije. Mnogo kasnije kontinent je nazvan po drugom istraživaču, Amerigo Vespucciju.

12. oktobra 1492, Kristofer je stigao do Amerike sa tri španska broda: Nina, Pinta i Santa Maria. Mislio je da je stigao do Indije i zato se Američki domoroci nazivaju Indijanci [1]. Ustvari došao je do Bahama, a kasnije tokom mjeseca je otplovio do Kube i Hispaniole (današnji Haiti). Tokom svog života još dva puta je bio u Americi, posjetio je i Južno Američki kontinent, ali nikad nije bio u Sjevernoj Americi.

Ovaj događaj je od velike važnosti na mnogim poljima. Prvo geografski, jer je naveo ljude u Srednjem vijeku, koji su do tada spaljivali svakog naučnika za iznošenje takve teze, da povjeruju da je Zemlja okrugla. Postoji mišljenje da iako je zvanični stav bio da je Zemlja ravna ploča, Kolumbo nikada ne bi ni krenuo na ovo putovanje da je to vjerovao, niti bi mu Španski kralj Ferdinand i kraljica Izabela to odobrili [2]. Dalje, ovaj događaj je bitan jer zahvaljujući Kolumbu počelo je naseljavanje Amerike Evropljanima i njena kolonizacija. Ovo je rezultiralo značajnim ekonomskin razvitkom i Evrope i Amerike. Osim toga cjelokupna sruktura stanovništva se promijenila, način života, a to je bio i razlog za proijenu imena Evrope u Stari kontinent, a Amerike u Novi Svijet.

wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close