U sjeni političke svađe, uhljebili 254 osobe u institucijama i javnim preduzećima!

U sjeni političke svađe koja je dovela do pucanja koalicije, Vlada Federacije BiH s premijerom Fadilom Novalićem (SDA) na čelu, za nešto više od mjesec i po omogućila je zapošljavanje za 254 osobe u federalnim institucijama i javnim preduzećima!

To je zvaničan podatak Vlade FBiH, prema kojem je od 2. aprila do 25. maja u federalnim organima, organizacijama i institucijama zaposleno 28, a u javnim preduzećima 226 osoba.

Konkursne procedure

Iako iz Vlade nije bilo moguće dobiti spiskove i strukturu zaposlenih, pretpostavlja se da je dobar dio ljudi uposlen po poznatim metodama, odnosno putem rođačkih, prijateljskih ili političkih linija.

Međutim, Vlada je istovremeno prekršila svoju odluku koju je donijela na svojoj drugoj sjednici, odnosno 9. aprila, a prema kojoj zadužuje federalne institucije i javna preduzeća da odmah obustave konkursne procedure prijema zaposlenika.

No, odluka o obustavi zapošljavanja ne samo da nije ispoštovana već je istovremeno došlo do rekordnog zapošljavanja u javni sektor u tako kratkom periodu.

S druge, pak, strane, prema informacijama iz Federalnog zavoda za zapošljavanje u aprilu je na biroe za zapošljavanje prijavljeno novih 7.445 osoba, od čega po 4.689 po prestanku radnog odnosa, što je u poređenju s prethodnim mjesecom povećanje za 234, odnosno 5,25 posto!

Inače, od  početka godine do kraja aprila na evidenciju se prijavilo 31.916 osoba, od čega 21.300 zbog prestanka radnog odnosa.

Potpuni raspad

Komentirajući ove podatke, Denis Telić iz Centara civilnih inicijativa (CCI) rekao je za “Avaz” da se obično iza teških riječi i političkih svađa kriju potezi vlasti koji ostaju izvan vidokruga javnosti.

– Vidimo da je sve vrijeme trajala borba za pozicioniranje u javnim preduzećima i postavljanje podobnih, a ne sposobnih, a ona je u konačnici i dovela do ove trenutne blokade rada Vlade FBiH. Smatram da, ako se uskoro ne prestane s nastojanjem da što više istomišljenika zaposle u javnim preduzećima te ako se ne počnu baviti ključnim problemima građana i zapošljavanjem u realnom sektoru, doći će do potpunog raspada ovakve vlade – kazao je Telić.

Od 2. aprila do 25. maja u federalnim organima, organizacijama i institucijama zaposleno 28, a u javnim preduzećima 226 osoba

Obećanja

Telić je dodao da ga i ne čude podaci iz Vlade o dodatnom gomilanju administracije, “jer valja opravdati izborne rezultate i sva ona nerealna obećanja”.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close