Јордански краљ апелује на јединство у заштити јерусалимских светиња

Његово Краљевско Величанство Краљ Абдулах је истакао у уторак, 27. маја 2014, одлучност Јордана да заштити хришћанско присуство у региону и палестинским областима, посебно у Јерусалиму. Краљ је изнео своја гледишта за време пријема поглавара и представника православних Цркава из неколико земаља на двору Ал Хусеина у Аману.

(spc.rs – JordanTimes.com)

ЊКВ Принц Гази, краљев лични изасланик и саветник за верска и културна питања, присуствовао је у Краљево име на молитви за мир коју су црквени великодостојници одржали на месту Крштења Исусовог у долини реке Јордана касније увече тог истог дана.

Састанак у Долини Јордана, на коме су црквени великодостојници дискутовали и о темама везаним за Православну Цркву, окупио је поглаваре и представнике православних Цркава из Русије, Грузије, Бугарске, Србије, Румуније, Кипра и Финске.

У Аману је Краљ Абдулах дочекао Патријарха јерусалимског и све Палестине и Јордана Теофила III и све друге високе црквене делегације, нагласивши да њихов сусрет на Месту крштења Исусовог има „велики историјски значај“ и  напоменувши да је претходних неколико дана Папа Фрања, за време своје посете Јордану, „пронео поруке саживота и толеранције“.

„Ово је оно што је Његово Величанство почивши Краљ Хусеин желео, и то је оно што ја лично, и ми, заједно, хоћемо: да се ујединимо као браћа за одбрану Јерусалима и његових светиња.“

Краљ такође сматра да су изазови са којима се суочава Јерусалим од интереса за све Цркве.

„Моја дужност је да унапредим ваше присуство не само на Блиском истоку, него и на Западној обали и нарочито у Јерусалиму,“ поручио је Краљ Абдулах хришћанским великодостојницима.

„Као чувар светиња Јерусалима и као ваш брат, Православне Цркве имају моју пуну подршку. Ја ћу дати све од себе да будем уз вас. Браћа која ме добро познају, знају колико сам посвећен овој ствари. У овом духу, ја вас све поздрављам.“

Истичући јордански модел међурелигијске хармоније, монарх је позвао православне Цркве и њихове поглаваре да играју „значајну улогу у промовисању вредности које негују три монотеистичке религије и да шаљу поруку хармоније, љубави и мира у светској заједници“.

У свом обраћању Патријарх Теофило III је захвалио Краљу Абдулаху у име црквених поглавара и великодостојника, истичући да су његово поклоничко путовање у Јордан као дела Свете Земље и молитва за мир на Месту крштења „значајан историјски тренутак“.

Нагласио је да везе између његове Цркве и Јордана представљају продужење оних дубоких веза  започетих историјским споразумом између Калифа Омара Ибн Ал Катаба и Патријарха јерусалимског Софронија 637. године.

Молитва за мир

У Витанији код Јордана, месту где је свети Јован Крститељ крстио Исуса, поглавари Цркава су одслужили Свету Литургију на којој се молило и за мир на Светој Земљи и у читавом региону.

Јерусалимски Патријарх је том приликом одржао говор у којем је  понавио значај улоге Јордана као „центра мира“ и модела на који се треба  угледати кад је реч о међуверском суживоту и толеранцији.

Притом је истакао да је овај догађај без преседана, позивајући хришћане широм света да посете Место крштења и друга библијска места у Краљевству, обећавши да ће његова Црква учинити све да искуство поклоника буде “вредно и незаборавно”.

Заједно са Принцом Газијем, на Литургији је присуствовао и велики број функционера, узваника, политичара, правника и значајних личности.

***

На овом скупу Српску Православну Цркву представљали су Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом и протојереј Гајо Гајић.

Извор: JordanTimes.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close