У сусрет прослави Миланског едикта у Нишу

Прослава Миланског едикта почиње 17. јануара у Нишу
Манифестација ће трајати до 28. октобра 2013. године и имаће више аспеката, од духовног, културног и образовног, до туристичког.
Прослава 17 вијекова од доношења Миланског едикта у Нишу и Србији биће организована под покровитељством Владе Републике Србије и патријарха српског господина Иринеја.

Милански едикт је законски акт који су донели цареви Константин Велики и Лициније, а којим је проглашена верска равноправност и престанак гоњења хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју веру а да за то не сносе никакве последице.

Закон није само забранио прогоне хришћана, већ наређује да се онима којима је имовина по том основу била конфискована – врати, што укључује и имовину која је припадала Цркви. У њему се, између осталог, каже:
„Одлучили смо да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери којој би они желели… и да не треба апсолутно нико оодбијати право да следује и изабере побожност и веру хришћана.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close