IX zimski salon knjige: Bogata ponuda

Prema dosadašnjem običaju, prvi sutrašnji posjetitelj koji pređe “prag” Gradske galerije “Collegium Artisticum” u 10 sati, ne samo što će dobiti na poklon knjigu nego će i “otvoriti” ovogodišnji, deveti po redu, Zimski salon knjige.

Održava se u organizaciji  TKD “Šahinpašić”, a što će se sve dešavati u narednim danima saznalo se od Ajdina Šahinpašića, zamjenika direktora TKD “Šahinpašić”, na jučer upriličenoj konferenciji za novinare.

Ulaz slobodan

Salon, dakle, počinje 11. i trajat će do 24. prosinca i 14 dana neprekidnog trajanja govori o tome da će to biti organizacijski najduži Salon do sada. Na njemu će sudjelovati preko 200 izdavača na 62 šanda, a dolaze iz BiH (najdominantniji su), Srbije i nekoliko iz Hrvatske, što je i dosadašnja praksa. Radno vrijeme je od 10 do 19 sati, ulaz  je slobodan, tako da će posjetitelji imati vremena i za obilazak, i odabir naslova.

Ajdin Šahinpašić će kazati da je godina koja je na izmaku jedna od najtežih godina do sada koju imaju iza sebe i to zbog objektivnih okolnosti u kojima se radi: teška ekonomska situacija i pad kupovne moći.

“Ono što je sigurno jeste da imamo najveću ponudu zato što izdavači u BiH akumuliraju svoja izdanja na način da se rijetko desi da mi prodamo u godini dana ono što smo objavili u prethodnoj. Tako da u BiH za više godina izlažemo ista izdanja s obzirom na to da tiraž od 1.000 komada nerijetko prodajemo po četiti do pet godina, takva je situacija, takve su okolnosti u zemlji, a s druge strane pripremimo i redovno nešto novo”, kazat će Ajdin Šahinpašić.

Iako je za Zimski salon knjige karakteristično da mu je akcent više na prodaji, bit će i promocija novih izdanja.

Računajući nove naslove, zatim ono što je objavljeno od prošlog do ovogodišnjeg salona, TKD “Šahinpašić” predstavit će oko 40 novih knjiga, a nove naslove imat će i IK Buybook.

Od Ajdina Šahinpašića će se saznati da će imati i novu knjigu Nure Bazdulj-Hubijar “Osluhni zašto plače”.

Izdanja TKD “Šahinpašić” na ovogodišnjem Salonu moći će se nabaviti uz popuste od 35 posto, dok će preuzeta izdanja (strana) biti dostupna po cijenama nižim za 25 posto. Tu su i one posebne ponude za svačiji džep, tako da će svako bez obzira na dubinu džepa biti u prilici priskrbiti sebi neki naslov po cijeni do pet  maraka. Ajdin Šahinpašić će  kazati i da su i kolege pripremile ponudu knjiga po prihvatljivim cijenama.

Sedam knjiga

Najavit će i promociju knjige “Mračno kraljevstvo” Fahrudina Kučuka, zatim i da će akcent biti stavljen i na najbolja djela po izboru Fondacije za izdavaštvo u 2012. koja su objavljena u izdanju TKD “Šahinpašić”, početak realizacije projekta EK u sklopu njenog programa Kultura, koji su 2012. jedini dobili iz BiH, a u okviri kojeg objavljuju sedam knjiga do rujna 2014, a prva djela će predstaviti na samom Salonu.

Među medijskim pokroviteljima i partnerima projekta su i Gracija, Dani, OSlobođenje, RSG…

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close