BiHPolitika

Džakula uoči odlaska namješta pozicije, primljena i kćerka prisne saradnice bez dana iskustva!

OTKRIVAMO: Džakula uoči odlaska namješta pozicije, primljena i kćerka prisne saradnice bez dana iskustva!

Odlazeći direktor UIO BiH osebnu pažnju posvetio je uhljebljavanju svoje bliske saradnice Jelene Majstorović (kao i njene tek punoljetne kćerke), čija se sudbina isprepliće sa Džakulinom još otkad je Majstorović bila studentica “profesora Džakule” na privatnom fakultetu “Aperion”

Autor: Almedin ŠIŠIĆ – inforadar.ba

Uoči odlaska sa pozicije direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (državnih carina), na kojoj je punih osam godina u protekla dva mandata suvereno vladao,  HDZ-ov čovjek od zadatka Miro Džakula priprema teren za pozicioniranje svojih najodanijih ljudi i saradnica, o čemu je Inforadar ranije pisao (link https://inforadar.ba/kada-zbrinjava-direktor-carina-dzakula-prije-odlaska-namjestio-pozicije-za-odane-saradnice/).

Kako su nam potvrdili iz samog sjedišta UIO, Džakuli mandat ističe 6. juna, o čemu je „obaviješteno Vijeće ministara BiH u cilju raspisivanja konkursne procedure”.

OD DŽAKULINE STUDENTICE DO ŠEFA U UIO

U međuvremenu je Džakula posebnu pažnju posvetio uhljebljavanju svoje bliske saradnice Jelene Majstorović (kao i njene tek punoljetne kćerke), čija se sudbina isprepliće sa Džakulinom još otkad je  Majstorović bila studentica “profesora Džakule” na privatnom fakultetu Aperion u Banja Luci, gdje je  diplomirala 2015. godine, nakon čega je dobila posao u UIO BiH – kod Džakule.

Foto: Jelena Majstorović

Upravo i ovaj podatak oslikava prisan odnos radnih kolega Džakule i Majstorović, posebno ako se zna da je odmah nakon završetka fakulteta Jelena Majstorović  napredovala u službi. Sada prije odlaska Džakula je za svoju najbližu saradnicu namijenio šefovsku poziciju, kao i za drugu svoju odanu saradnicu, Nevenku Šobot.

A sve je pripremljeno tako što je čekano da prođu četiri godine od završetka studija Jelene Majstorović (2015.- 2019.), kada je i raspisan konkurs za atraktivne pozicije (od kojih se jedna čuva za Majstorović) jer je jedan od posebnih uslova – „najmanje četiri godine radnog iskustva u struci“.

Samu proceduru namještanja radnog mjesta zaustavilo je pisanje Inforadara, pa onda pandemija Covid-19, no sada je procedura otkočena i u punom jeku te Majstorovićevu  čeka vrlo moćna pozicija šefa carinske grupe za sprečavanje krijumčarenja.

Foto: Faksimil konkursa u UIO BiH, označene pozicije koje je Džakula namjestio za svoje bliske saradnice

“Dana 14.02.2020. godine Agencija za državnu službu BiH je objavila Interni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje. Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19, konkurna procedura je bila zaustavljena, ali je postupak ponovo pokrenut i još uvijek nije okončan”, odgovorio je Ratko Kovačević, portoarol UIO BiH, na pitanje Inforadara u kojoj je fazi konkurs.

No, zato je okončana procedura uhljebljavanja tek punoljetne kćerke Jelene Majstorović Jane, koja je bez dana radnog staža i iskustva zaposlena u Carinsku ispostavu Gradiška.

Prema saznanjima Inforadara, za CI Gradiška nije bio ni raspisan konkurs, pa je tek punoljetna Jana primljena na drugo radno mjesto a onda je rješenjem (odlukom)  direktora Džakule prebačena u Gradišku, koja je omiljena ispostava za sve carinike zbog velikog prometa i svega što uz to ide.

KĆERKI NAMJEŠTENA CI GRADIŠKA RJEŠENJEM DIREKTORA

Čak 70-ak ljudi, sa završenim carinskim i državnim ispitom, koji rade na određeno, imali su potrebne kvalifikacije za ovo mjesto, za razliku od Jane Majstorović. Jednako interesantno je i nemušto pojašnjenje iz UIO BiH na pitanje da li je Jana Majstorović primljena bez dana radnog iskustva i bez konkursne procedure.

“Nakon što je komisija izvršila provjeru ispunjenosti svih opštih i posebnih uslova koji su bili traženi u skladu sa raspisanim oglasom, kao i potrebne dokumentacije koja se morala priložiti, u dalju konkursnu procedure pozvani su samo oni kandidati koji su ispunili sve tražene uslove. Nakon potpuno provedene procedure u skladu sa svim važećim propisima, komisija je izvršila bodovanje i utvrdila rang listu uspješnih kandidata, a među njima se nalazilo i lice koje pominjete u svom upitu” odgovorio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kovačević: Na listi uspješnih kandidata nalazilo se ime koje pominjete u svom upitu

Ovdje se postavlja i pitanje kako komisija može da boduje osobu koja nema dana radnog iskustva, nema carinsku školu ili ispit koji je potreban, možda čak i eliminatoran!

No, ni to nije sve. Posljednji konurs koji je završen za srednju stručnu spremu – nije javno objavljen, već su o tome kandidati usmeno obavještavani, što, s jedne strane, otvara veliki prostor za manipulacije, a s druge je riječ o kršenju Zakona o državnoj službi, koji članom  27 stav 3 propisuje da Agencija objavljuje rezultate javnog konkursa i pismeno obavještava sve kandidate

“UIO je dana 18.12.2019. godine raspisla JAVNI OGLAS za prijem zaposlenika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Konkursna procedura provedena je u toku 2020. godine, a u skladu sa važećim zakonskim propisima koji definišu zaštitu ličnih podataka svaki kandidat koji je bio učesnik pomenutog konkursa obaviješten je o rezultatima koje je postigao na istom”, odgovorio je Kovačević.

Inforadar je već u nekoliko navrata pisao o aferama u UIO BiH koje su postale zaštitni znak Džakulinog direktorovanja. Upravo je Jelena Majstorović bila sudionik nekih od njih, o čemu smo zajedno s još nekim medijima raznije izvještavali.

Sada je takvoj carinskoj službenici namještena vrlo potentna pozicija šefa Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u RKC Banja Luka, dok je njena kćerka već uhljebljena na najpotentnijem graničnom prijelazu u BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close