logo
bios

Zlatni globus: Nagrada za Fatiha Akina i zvijezde u crnom

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sri, jan 10th, 2018

Fatih Akin potukao je jaku konkurenciju na 75. Zlatnom globusu. Njegov film “Iz ničega” proglašen je najboljim filmom izvan engleskog govornog područja. Centralna tema ove svečanosti bilo je seksualno zlostavljanje.

Specifičnost dodjela Oskara i Zlatnog globusa je da uvijek podržavaju aktuelne političke ili društveno relevantne teme. U prošlosti je to tako izgledalo da su se na pozornici nalazili glumice i glumci iz filmova o kontroverznom američkom ratu ili rasizmu. Tako je bilo i tokom održavanja 75. po redu dodjele Zlatnog globusa.

Slučaj Weinstein bacio sjenku na Zlatni globus

Na koncu, Hollywood je prošle godine potresao skandal sa američkim producentom Harveyem Weinsteinom i protiv njega podignute optužbe za višestruko seksualno uznemiravanje. Time  je pokrenuta socijalna debata ogromnih razmjera. Mnoge žene su se potom javile sa optužbama za seksualno uznemiravanje od strane Weinsteina i drugih velikana u ovoj branši.

Taj trend se nije ograničio samo na filmsku industriju, već su se diskusije proširile i na druge oblasti kulturnog života. Potom su se prenijele i na druge zemlje. Tako se i u Njemačkoj nedavno razvila diskusija oko režisera Dietera Wedela.

USA Golden Globes 2018 | Crew von The Handmaid's Tale (Reuters/L. Nicholson)Crna boja dominirala je na dodjeli 75. Zlatnog globusa, a predstavljala je znak protesta filmskih zvijezda protiv seksualnog napastvovanja

Kao uvertira u ovogodišnji Zlatni globus pojavila se najava mnogih zvijezda iz filmske industrije da će ova gala večer proteći u tom znaku. Na kraju su se zvijezde dogovorile da se pojave odjevene u crno. Taj dogovor je pak bio daleko manje važan za muške zvanice. Oni su se svakako u 99 posto slučajeva uvijek pojavljivali u tamnom odijelu. Za dame iz svijeta filma, s druge strane, taj znak je bio veoma vidljiv. Naime, svečanosti poput dodjela Zlatnog globusa i Oskara su, bar do sada, uvijek proticale obilježene svojevrsnom izložbom dizajnerskih haljina živopisniih boja u kojima su se prezentirale ženske zvijezde.

Oprah Winfrey osudila tišinu

Ovaj put crno. Bila je to boja večeri. I neki od dobitnika nagrada i govornika također su komentirali tu temu. Najjasnija je bila popularna Oprah Winfrey, koja je ovaj put dobila nagradu za životno djelo. Ona je, između ostalog, istakla da se u prošlosti često zataškavalo objelodanjivanje seksualnih napada. U budućnosti bi to, rekla je, trebalo biti drugačije. Kampanja #metoo i “Time's Up” bi mogle doprinijeti tome.

Ako želite, ovom prilikom bi se mogli dotaći i nekoliko filmova koji su nagrađeni. Jedna od dvije glavne nagrade dodijeljena je drami “Tri bilborda izvan Ebbinga, Missouri” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). U njoj se govori o majci koja želi da se razjasni ubistvo njene napastvovane, a potom i ubijene kćerke. Policija je u tom slučaju jednostavno zatvarala oči i gledala na stranu – što ovaj film osuđuje.

Golden Globes 2018 Martin McDonagh, Sam Rockwell, Frances McDormand, (Getty Images/AFP/F. J. Brown)Režiser Martin KcDonagh (lijevo) i ekipa filma “Tri biblorda izvan Ebbinga, Missouri”

Druga glavna nagrada, kojom je u kategoriji mjuzikl-komedija nagrađen film “Lady Bird”, pokazuje priču o  dokazivanju i borbi mlade žene, koja se mora probijati u muškom svijetu.

Konačno, u središtu zbivanja njemačkog filma “Iz ničega” (Aus dem Nichts) je jedna militantna žena. U uznemirujućoj drami režisera Fatiha Akina radi se o očajnoj, a kasnije osvetoljubivoj ženi, koja mora prevazići smrt muža i djeteta. Iako se film “Iz ničega” prvenstveno bavi temom desničarskog terora u Njemačkoj, Akinovo djelo je i drama žene koja se bori protiv nasilja i predrasuda, neznanja i rasizma.

Fatih Akin potukao jaku konkurenciju

Zlatni globus za najbolji film izvan engleskog jezika bi se tako mogao tumačiti kao znak. S tim se nije baš moglo računati da će Akin trijumfirati u izuzetno jakoj konkurenciji. Između ostalog, film “Iz ničega” je nadjačao pobjedničke filmove sa festivala u Kanu i Veneciji. Jedan, “Trg” (The Square), bavi se ekscesima u svijetu umjetnosti, a drugi “Oblik vode” (The Shape of Water) je surealna filmska groteska u vrijeme Hladnog rata.

Čini se da su predstavnici u Americi akreditovanih stranih medija, koji godišnje dodjeljuju Zlatni globus, smatrali da je film Fatiha Akina aktuelniji i važniji. Tako je i Hollywood  sa 75. dodjele Zlatnog globusa poslao jedan društveno-politički znak.

  • Autor Jochen Kürten

SW.DE

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh