logo
bios

Zavičajni muzej Visoko odaje počast Pavi Anđeliću

Objavljeno prije 5 mjeseci . u uto, maj 15th, 2018

Izložba ”U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” bit će otvorena u petak u Zavičajnom muzeju u Visokom čime uposlenici ove institucije odaju počast arheologu i historičaru koji je pomogao muzej u prvim godinama njegovog postojanja.

Najznačajnija arheološka nalazišta koja je Anđelić istraživao u Visokom su krunidbena i grobna crkva bosanskih vladara u Milima i starom gradu Visoki.

– Za arheološka istraživanja u Milima važno je istaći da su proizišla iz Anđelićeve analize brokatnog plašta pronađenog prilikom arheoloških istraživanja 1909. godine – kazali su Feni iz JU ”Zavičajni muzej” Visoko.

Navode da je taj plašt bio pohranjen u Zemaljskom muzeju BiH 40 godina. Tek dolaskom Anđelića u muzej i analizom tog plašta došlo se do zaključka da je pripadao kralju Tvrtku I sahranjenom u crkvi sv. Nikole u Milima.

– Upravo iz tog razloga poduzeta su arheološka istraživanja 1967. godine i u periodu od 1976. do 1978. godine. Na svim arheološkim istraživanjima učestvovali su i tadašnji uposlenici Zavičajnog muzeja Visoko. Stručni saradnici učestvovali su i na sistematskom arheološkom iskopavanju Bobovca, kojim je rukovodio Anđelić. Dio arheološkog materijala s Bobovca čuva se u muzeju – navode iz Zavičajnog muzeja.

Odabrani arheološki materijal, popratne fotografije i novinski članci u vezi s arheološkim istraživanjima Bobovca, starog grada Visoki i Mila bit će postavljeni na izložbi.

Pavao Anđelić rođen je 29. februara 1920. godine u Konjicu. Po završetku Franjevačke gimnazije u Visokom, studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nakon stečene diplome vratio se u rodni kraj gdje je obavljao funkciju sudije u Sreskom sudu u Konjicu. Dok je još bio sreski sudija Anđelić je bio član KUD ”Neretva” pri kojem je pohađao Sekciju za historiju.

Ljubav prema prošlosti navodi Anđelića da dođe u Sarajevo, prvo u Zavod za zaštitu spomenika kulture NR BiH, a zatim u Zemaljski muzej BiH gdje je izgradio karijeru arheologa srednjeg vijeka. Anđelić je insistirao na interdisciplinarnom pristupu pri rješavanju određene problematike, što je i primjenjivao u svom radu. Kao rezultat tog pristupa nizala su se priznanja za njegov naučno-istraživački rad. Ta će priznanja publika imati priliku vidjeti na priređenoj izložbi, koja će biti otvorena u okviru obilježavanja 65 godina postojanja JU ”Zavičajni muzej” Visoko, godišnjice koja se obilježava tokom cijele godine.

Izložba će biti postavljena do 4. juna.

Fena

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh