logo
bios

Zašto se Rusija otvoreno izjasnila protiv “Velikog Kurdistana”?

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sub, okt 20th, 2018

Onur Sinan Güzaltan za turski list Aydinlik piše kako se Rusija ranije suzdržavala od davanja oštrih izjava o Kurdima, ali proteklih tjedana redovito kritizira pokušaje stvaranja kurdske kvazidržave u Siriji. Zašto baš sada? S jedne strane želi li dati signal Sjedinjenim Državama i Izraelu, čijom je krivnjom poginulo 15 ruskih vojnika u oborenom zrakoplovu Il-20, a s druge izražava potporu Turskoj. Ne čudi da će uskoro Rusija i više kritizirati projekt “Velikog Kurdistana” u regiji, vjeruje u autor, koji ovaj projekt vidi kao projekt “Velikog Izraela” čije granice ne prelaze teritorij ovog maksimalističkog projekta  Kurdistana i obratno.

“Sjedinjene Države, zajedno s iračkim Kurdistanom, nastavljaju najopasniju igru usmjerenu na stvaranje Velikog Kurdistana”, riječi su ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, podsjeća Onur Sinan Güzaltan.

Dosad se Rusija u svojoj politici suzdržavala od davanja izjava protiv kurdskih skupina u regiji, a ova izjava Lavrova je sušta suprotnost te politike. Što govori ova izjava najistaknutije osoba ruske diplomacije? Hoće li Rusija promijeniti svoju kurdsku politiku? Ako takve promjene bude, koji su razlozi za to ili je izjava Lavrova puki diplomatski potez?

Samo vrijeme će dati jasne odgovore na sva ova pitanja, ali kako je istaknuo ugledni turski stručnjak Soner Polat u članku “Rusija i istočno od Eufrata”, “prateći slijed događaja možemo analizirati smjer u kojem se ovaj proces može razvijati”.

U tom smislu je navedeno više izjava ruskog Ministarstva vanjskih poslova o sjeveru Sirije i važnim događajima koji su se dogodili u regiji. 17. rujna je potpisan je sporazum između Turske i Rusije u Sočiju, prema kojem treba likvidirati radikalne skupine u Idlibu.

Istoga dana je ruski vojni zrakoplov, koji se nalazio u zračnom prostoru Sirije, zbog provokacije izraelskog zrakoplova pogođen projektilom sirijske protuzračne obrane.

Neposredno nakon ovog incidenta je uslijedila izjava Lavrova, koji je 22. rujna rekao “kako je glavni problem u Siriji istočno od Eufrata”. Ova je izjava bila temelj za kolumnu Sonera Polata i bila prvi signal promjene ruske politike prema Kurdima.

Situacija koju je Lavrov opisao kao “problem”, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, 10. listopada je posebno kritizirala “američku potporu kurdskim skupinama u Siriji na njihovom putu ka državnosti”.

Uz ovu izjavu, Rusija je po prvi puta priopćila kako se u regiji pokušavaju stvoriti kurdska država u interesu Sjedinjenih Država i da je Rusija protiv takvog scenarija.

Konačno, 12. listopada je Lavrov u intervjuu, kojeg je dio citiran na početku, izjavio kako jasno otkriva promjenu ruske politike o kurdskom pitanju.

Ne slažem se s tim da je Idlib posljednje problematično područje u Siriji. Tamo, istočno od Eufrata, postoje ogromni teritoriji gdje se događaju apsolutno neprihvatljive stvari. Ovaj teritorij Amerikanci pokušavaju iskoristiti da preko njihovih sirijskih saveznika, posebno Kurda, apsolutno ilegalno stvore kvazidržavu i čine sve kako bi stvorile uvjete za normalan život svojih trupa. SAD, zajedno s iračkim Kurdistanom, nastavljaju najopasniju igru, usmjerenu na stvaranje Velikog Kurdistana”, rekao je Lavrov.

Poruke Izraelu preko “Velikog Kurdistana”

Kurdistan

FOTO: Teritorija Velikog Kurdistana

Izjava Lavrova sadrži važne poruke. Prvo, postaje jasno da Rusija je promijenila politiku prema kurdskim skupinama na sjeveru Sirije, koje u suradnji sa Sjedinjenim Državama rade na ostvarenju neprihvatljivih ciljeva. Drugo, rekavši da Idlib nije posljednja problematična regija na području Sirije, Rusija ističe područje istočno od Eufrata kao sljedeći cilj djelovanja.

Izjava Lavrova je izašla izvan okvira glavne teme, jer se dotaknuo i Barzanija i Talabanija na sjeveru Iraka, stoga se može reći da je dao znak da se Rusija pozicionira protiv svih separatističkih kurdskih skupina, tvrdi turski novinar.

I ključna točka izjave je “projekt Velikog Kurdistana”, koji je u ovim terminima prvi put spomenut od strane  visokih ruskih dužnosnika.

S obzirom na odluku ruskog Ministarstva vanjskih poslova da u ovom trenutku da izjave štetne po kurdsku državu, koju se žele stvoriti u regiji, primjetno je da one dolaze neposredno nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, što je bila posljedica namjerne provokacije Izraela, a retorika postupno eskalira.

Očigledno je da kritikama upućenim na račun kurdskih skupina, prije svega Talabanija i Barzanija, odanim izraelskim saveznicima u regiji, Rusi djeluju u smjeru izoliranja vodstva iz Tel Aviva.

Lavrov nije slučajno koristio termin “Velikog Kurdistana”, koji se u regiji često koristi kako bi se naglasio odnos između Izraela i kurdskih skupina, što je još jedan dokaz da je izjavom neizravno poslao poruku Izraelu.

Ako u slučaju povećanja političke napetosti između Moskve i Tel Aviva, rusko Ministarstvo vanjskih poslova sljedećih dana priopći: “Veliki Kurdistan je projekt drugog Izraela”, to neće biti nikakvo iznenađenje.

Slaba veza u odnosima Turske i Sjedinjenih Država

Turska SAD

Još jedna važna točka koja privlači pažnju je da je odmah slijedilo potpisivanje sporazuma između Rusije i Turske u Sočiju s ciljem rješavanja problema Idliba.

Može se reći kako putem izjava kojima cilja na kurdske skupine Rusija nastoji zadržati Tursku u okviru procesa iz Astane i spriječiti moguće ublažavanje napetosti u odnosima između Ankare i Washingtona.

Nije tajna da je podrška koju SAD daju kurdskim YPG snagama i drugim terorističkim skupinama koje djeluju u Siriji slaba karika tursko-američkih odnosa i da Moskva, imajući to na umu,  provodi sasvim razumnu politiku.

U svjetlu tih događaja možemo reći da Rusija, dajući takve izjave, ima tri glavna cilja. Naime, govoreći protiv kurdske države, koju SAD žele stvoriti u regiji, Rusija je najavila kako su kurdske skupine surađivale sa Sjedinjenim Državama na provedbi više ciljeva.

Pomoću koncepta “Velikog Kurdistana” i ciljanjem Talabanija i Barzanija, Rusija je “zaprijetila” Izraelu kroz njegove saveznike.

Moskva je istaknula da kurdske skupine koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost i teritorijalni integritet Turske podržavaju Sjedinjene Države i da je Rusija protiv tih skupina. Tako Rusija istovremeno pokušava spriječiti moguće zatopljenje tursko-američkih odnosa, koji su se pogoršali upravo zbog američke podrške kurdskim skupinama.

S gledišta zemalja regije, prije svega Turske, koje odbacuju projekt “Velikog Kurdistana”, promjena retorike Rusije je pozitivan događaj, a odgovor na pitanje je li ova promjena bila taktički diplomatski potez ili strateški iskorak, kao što smo već napomenuli, dat će vrijeme.

ANALIZA: SAD gube Irak i vraćaju se podršci kurdskom separatizmu

 

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh