logo
bios

Zašto se Beograd čudi?

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pon, dec 31st, 2018
Zašto se Beograd čudi? – Ujedinjenje Kosova i Albanije je najavljeno puno ranije
Dva tjedna nakon što je Kosovo proglasilo da je stvorilo svoju vojsku, premijer vlade u Prištini Ramush Haradinaj se na svojoj službenoj Facebook stranici se pohvalio potpisivanjem novog sporazuma o ukidanju granica između Kosova i Albanije.

Kako je napisao, potpisan je sporazum o uspostavi zajedničkih graničnih točaka Kosova i Albanije, ali i da granice između te dvije zemlje više nema. Za ožujak je najavio i drugu fazu punog uklanjanja granice između Kosova i Albanije po načelu Schengena.

“U interesu Kosova i Albanije je očuvanje i unaprjeđenje bilateralnih odnosa i partnerstva između dviju zemlja. Danas mi je bila čast sudjelovati potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih točaka između Kosova i Albanije, po principu integriranog upravljanja granicom i našeg zajedničkog europskog puta. Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji. Imat ćemo samo jedno zajedničko granično mjesto. Rad će se nastaviti i u ožujku ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice izmeðu Kosova i Albanije na osnovu Schengenskih principa”, napisao je Haradinaj uz čestitke Kosovu i Albaniji.

Ova odluka nikoga ne bi trebala čuditi , jer je najavljena 26. studenog 2018. Na sastanku vlade kosovskih Albanaca i najviših dužnosnika Tirane koji se održao u gradu Peć, na jugu Kosova.

Naime, tada su Edi Rama i Ramush Haradinaj rekli kako će vlade razviti strategiju ujedinjenja Albanaca do 2025. godine.

“Po prvi put je premijer Edi Rama predstavio ideju o nacionalnom projektu ujedinjenja između Albanije i Kosova. U govoru na sastanku dviju vlada u Peći, Rama je uputio poziv Haradinaju za početak rada dvaju ministarstava vanjskih poslova na razvoju zajedničke strategije za ujedinjenje Albanaca do 2025. godine”, prenosi tada internetsko izdanje albanske Gazete Insajderi.

Rama je dodao kako Albanija ne može beskrajno čekati da je EU prihvati, a Kosovo je umorno od čekanja na liberalizaciju viznog režima.

“Za Albaniju, Kosovo je neovisna, suverena država, s demokratskom vladom koja je jamstvo i normalizacije, koja je ključna za konačnu regionalnu stabilizaciju”, rekao je Rama.

Dakle, sva buka iz Beograda je bespredmetna, jer su u Srbiji vjerojatno imali puno više informacija o tome da Priština i Tirana idu putem ujedinjenja, a ovo je samo mali korak u procesu koji slijedi. Uostalom to se moglo vidjeti u izjavama dužnosnika u Beogradu i Aleksandra Vučića.

“Albanci će pokušati cijelu međunarodnu zajednicu dovesti do svršenog čina. Meni je jasno da će oni graditi svoj plan. Kada krajem ožujka budu izbrisali granice tada će ukinuti poreze prema centralnoj Srbiji i reći da su spremni razgovarati, ali s drugačije pozicije, ujedinjenog Kosova i Albanije”, kazao je Vučić i objasnio kako će Albanci u fazama nastaviti raditi što su odlučili i da se radi o nečemu na što je Beograd upozoravao ranije.

“Kada god pozovete, dobijete uvijek isti odgovor. Koga god dobijemo iz visoke zapadnoeuropske politike, ali i sveukupne zapadnjačke politike i kažete koja će vaša reakcija biti odgovor je: “Baš smo iznenađeni, nismo vidjeli to posljednje na što nam ukazujete. Hvala što ste nas obavijestili, reagirat ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima”. Poslije toga najčešće dobijete jedno veliko ništa”, kazao je Vučić, što znači da se ovaj proces odvija uz znanje, vjerojatno i prešutnu podršku, zapadnih sila.

Osim toga, ovu je odluku Edi Rama najavio prošle godine, kada se sastao s Haradinajem u Tirani i izjavio da će u središtu pozornosti biti uklanjanje granice između dviju država i stvaranje simetrične, europske granice. Rama je također spomenuo luku Drač, za koju je rekao da ta luka neće biti samo albanska.

“Luka Drač nije samo službena luka Albanije, ona je i luka kosovskih Albanaca. Nepošteno je i nerazumno da se albanski poduzetnici koji voze robu na Kosovo kroz luku Drač dvaput provjeravaju”, rekao je Rama tijekom prve službene posjete Haradinaja Tirani u rujnu prošle godine.

Ramush Haradinaj je tada izjavio da je Albanija uvijek bila i ostala uz Kosovo.

“Ja i Kosovo smo uvijek svjesni da tijekom cijelog putovanja u njegovim etapama Kosovo nije bilo samo. Albanci, naša braća i sestre, ostali su uz nas i danas to osjećamo, još uvijek je osjećamo danas”, rekao Haradinaj nakon sastanka i dodao kako, osim Albanije, Kosovo ima mnogo drugih saveznika širom svijeta.

Tada je dogovoreno da što prije treba riješiti pitanje razgraničenja, između ostalog i s Crnom Gorom.

Dakle, nije se dogodilo ništa novo i što nije najavljeno u više navrata. Međutim, najvažnije pitanje ostaje bez odgovora.

Što će se dogoditi u bliskoj budućnosti u procesu prekrajanja granica ili proglašenja de facto ujedinjenja “svih albanskih zemalja”, koje je najavljeno puno ranije od trenutno donesene odluke.

Zeri / Kryeministri

Pregovori Tirane i Prištine – Otvara se put ka ujedinjenju Albanije i Kosova

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh