logo
bios

Zašto je propao klupski rukomet u BiH

Objavljeno prije 7 mjeseci . u sri, dec 12th, 2018

Rukometaši banjalučkog Borca nedavno su nakon 14 sezona izborili proljeće u evropskim takmičenjima i to nakon što su u trećem kolu Challenge Cupa bili bolji od još jednog bh. kluba Vogošće.Uspjeh je to koji svakako zaslužuje poštovanje, ali i dokaz koliko je bh. klupski rukomet pao na niske grane kada nam je dostignuće imati jednog predstavnika koji će prezimiti u Evropi i to u trećem takmičenju po rangu u evropskom rukometu.

Ne tako davno, bh. klubovi su igrali značajne uloge u evropskim klupskim takmičenjima, dvorane su bile ispunjenje, a na bh. parketima su igrali vrhunski evropski i bh. rukometaši.

O razlozima očite krize razgovorali smo s trenerima Borca i Vogošće Mirkom Mikićem i Kasimom Kamenicom.

“Poprilično smo odmakli od rukometne elite, odnosno nismo već godinama u vrhu. Problem je usko vezan uz ekonomiju i stanje privrede, jer sport ne može bez uspješne privrede i bez investicija. Malo se ulaže u rukomet, iako talenata i potencijala uvijek ima. Međutim, smatram da je jedan od važnih faktora nedostatak finansija koje su potrebne kako bi se ispratio razvoj mladih igrača. Također, i rad s mladima nije na nivou kao prije rata. Imamo problem da nam igrači vrlo rano idu iz naše lige pa se kvalitet razvodnjava. Jedno vrijeme smo imali nerealno visok broj ekipa u Premijer ligi i smatram da bi se kvalitet popravio kada bi se smanjio broj klubova. Imamo mnogo problema, od Saveza pa nadalje i u tome leže razlozi lošijih partija u Evropi”, rekao je Mikić za portal Klix.ba.

Finansijski problemi

Trener Borca je podvukao da Borac prošle sezone nije igrao evropska takmičenja zbog finansijskih problema.

“Prije nekoliko godina smo igrali kvalifikacije za Ligu prvaka i nismo prošli. Sve je usko vezano za ekonomiju i finansije. Stvarno su veliki troškovi putovanja. Mi smo sada dobili ekipu iz Litvanije u narednoj rundi Challenge Cupa i moramo se zapitati ko će to sve isfinansirati. Treba novac za delegaciju od 20-ak članova. Treba platiti avionske karte, a zna se kakvi su budžeti u rukometnim klubovima. Ekipe isključivo zbog finansija odbijaju igranje u evropskim takmičenjima, a ne zbog drugih razloga. Treba poboljšati rad s mladima i njima se moraju pružati šanse. Ne puštati ih da prerano idu iz države. Ne znam na koji način i kako, ali savez mora stati iza toga. Možda preslikati pravila iz košarke koja forsiraju prisustvo mlađih igrača u ekipama”, poručio je Mikić.

Izviđač i Zrinjski su ove godine odlučili ne nastupati u evropskim takmičenjima zbog loše finansijske situacije. Za legendarnog Kamenicu to nije opravdano.

“Mislim da klubovi koji se plasiraju u Evropu trebaju i nastupati u evropskim takmičenjima. Sve to ima svoj smisao u afirmaciji rukometaša. Svaka pobjeda utječe na rang-listu bh. rukometa. Zatim igranjem u Evropi ponudiš igračima različite stilove igre. Sve to podiže iskustvo igračima. Nedopustivo je ovo što je uradio Izviđač. Nastupaju u SEHA ligi i pobornik sam da zbog toga bude oslobođen domaće lige, ali moraju igrati u evropskim takmičenjima. I drugi evropski klubovi imaju problema s finansijama. Makedonski klubovi nisu ništa bogatiji, ali nastupaju u svim kupovima. Lijep je uspjeh Borca i naredni protivnik nije nepremostiv pa bi plasman među osam bio dobar rezultat. Borik je u domaćem prvenstvu prazan, ali protiv nas u Challenge Cupu je bio pun. Kroz takvu animaciju publike motivisala se ekipa koja je potom odigrala fenomenalno i deklasirala nas. Sve je to povezan proces”, pojašnjava nam Kamenica.

Rad s mladima

Trener Vogošće ističe kako cjelokupni rukomet u BiH propada iz godine u godinu.

“Uzmimo za primjer ugovore kada smo igrali ozbiljne role u evropskim takmičenjima. To je sada misaona imenica i nisam siguran zašto je to tako. Sjetite se samo koji su igrači dolazili u sarajevsku Bosnu, a sada je to sve spalo na niske grane. U BiH se malo trenira, malo radi… Veoma smo površni i nismo zahtjevni. Pripadamo prostorima gdje moramo stvarati igrače. Moramo mnogo više raditi i mlađim selekcijama ponuditi kvalitetnije programe i razviti sistem. Primijetio sam da klubovi u Premijer ligi BiH igraju uglavnom s jednom postavom, što nije trend u Evropi već godinama. Strahovito se mnogo trči i to jedna postava ne može iznijeti. Jednostavno ne vidim kako u ovoj ligi proizvesti reprezentativca kada mlađe bh. selekcije ne učestvuju u sistemima kvalifikacija. Ne može se tako raditi i zabrinut sam”, rekao nam je Kamenica.

Problemi s rukometnim klubovima svakako imaju veze i s očajnim stanjem u Rukometnom savezu BiH. Mjesto generalnog sekretara je upražnjeno, problem čuvenog “ID broja” je i dalje aktuelan, dok se nije riješilo ni dugovanje ni primopredaja dokumantacije između starog i novog saveza.

Svojevrsna pat-pozicija u Rukometnom savezu i nedostatak ulaganja glavni su razlozi što je BiH u ovom sportu spala na niske grane.

A potencijala sigurno ima.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh