logo
bios

Zanin Berbić: Sevdalinka me naučila umjerenosti

Objavljeno prije 3 mjeseca . u ned, maj 12th, 2019

Dok su njegovi vršnjaci mahom zainteresirani za folk, pop, rock i druge zvukove, Zanin Berbić iz Gradačca interpretira i istražuje sevdalinku i tako godinama njeguje bh. kulturnu tradiciju. Dio muzičkog rada 23-godišnjeg studenta četvrte godine na Odsjeku za etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, bit će objedinjen u djelu „Sevdalinka uz saz u Bosni i Hercegovini“, a riječ je o duplom CD-u i knjizi, koje će krajem maja izdati izdavačka kuća ŠDC.

– To je veoma značajan projekt, kako za mene, tako i za promociju pjevanja uz saz u Bosni. Na dva CD-a će se naći 22 starinske, mahom rijetko pjevane sevdalinke iz gotovo svih krajeva BiH. Sve pjesme će biti predstavljene u popratnoj knjizi, s kratkim podacima o njihovoj historiji, a bit će i notno zapisane – kaže Zanin koji potječe iz muzičke porodice.

Roditelji i sestra su mu, priča nam, uvijek bili najveća podrška, a osim što pjeva sevdalinke, Zanin svoj muzički talent pokazuje i kroz sviranje violine, saza i harmonike. Iako je imao priliku nastupati u brojnim zemljama Evrope, ne krije da je najsretniji kada pjeva pred domaćom publikom.

Foto: Bakir Memišević

 Domaća publika

Zanin u svom repertoaru ima nekoliko hiljada sevdalinki, a na koncertima najviše voli da pjeva manje poznate pjesme.

– Danas je trend pjevati pjesme koje publika zna, dok sam ja naročito sretan kada pjevam pjesmu koju ljudi prvi put čuju. U tim momentima se kao interpretator testiram, pratim s koliko uspjeha ću privući i održati pažnju publike. Volim taj momenat spoznaje – kaže Zanin.

Iako se ne sjeća kada je prvi put čuo bosansku sevdalinku, Zanin ističe da nikada javno nije pjevao ništa drugo, te dodaje da ga je sevdalinka naučila osjećaju za umjerenost.

– Upravo tim vrijednostima je bogata naša bosanska pjesma, počevši od umjerenosti u tehničkom smislu do viših, gradskih manira koje čovjek nesvjesno usvaja tumačeći njene vrijednosti. Sevdalinka je gradska pjesma, te je kao takva jedan od najvećih dokaza postojanja specifičnog gradskog duha u Bosni, koji nije ni beogradski ni zagrebački, nego bosanski – objašnjava ovaj mladi momak.

On smatra da njegov rad kao interpretatora sevdalinke nema nikakve svrhe ukoliko nije vezan i za angažman na polju naučnog diskursa.

 Naučni angažman

– Nakon studija planiram aktivno nastaviti svoj angažman u nauci. Što se tiče karijere interpretatora, na njoj konstantno radim. Mislim da u tom smislu napredujem, iako radim nešto što danas rijetki rade, ne odustajem od svojih moralnih i umjetničkih principa – kaže on.

Zanin dodaje i to da je sevdalinka, u moru muzičkog stvaralaštva koje danas često ima primjese turbo folka, itekako perspektivna.

– Što se tiče uspjeha sevdalinke na estradnoj sceni, sve zavisi od dobrog marketinga. Naravno, potpuno je drugi kontekst kada se upoređuje umjetnička vrijednost sevdalinke s mainstream muzikom koja je danas popularna među omladinom. Mislim da se danas, kada estradom caruje šund, prave vrijednosti još bolje ističu – kaže Zanin.

 Slavni fićo

Kada nije na sceni i ne bavi se muzikom, Zanin je posvećen i neobičnom hobiju, restauriranju svog četverotočkaša.

– Zastava 750, slavni fićo, moja je velika strast. Generalno sam veliki zaljubljenik u automobile, ali fićo zauzima posebno mjesto. Od malih nogu sam maštao o tome da jednog dana kupim fiću i prije nekoliko godina sam to i uradio. Skoro čitavo prošlo ljeto sam proveo u garaži restaurirajući ga. Radovi nisu gotovi, ali za nekoliko mjeseci će biti spreman za registraciju.

azra.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh