logo
bios

Zanimljivo istraživanje: Granice BiH jedne od najstarijih

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pon, feb 12th, 2018

Granice Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, jedne su od najstarijih u Evropi.  

Kako otkriva portal moverdb.com linija razgraničenja BiH i Hrvatske definirane su još 1683. i 1699. godine. Granice sa Srbijom utvrđene su tek 1913. godine.

Bivša Jugoslavija

Naši susjedi i „sudržavljani“ republika bivše Jugoslavije granične su linije povlačili puno kasnije kroz historiju. Srbija je neke granice crtala tek 150, odnosno 200 godina kasnije, naprimjer.

Prema istraživanjima portala moverdb.com, bilo je izuzetno teško jer je falilo puno informacija.

Ipak, ustanovili su, naprimjer, da je u prošlom stoljeću iscrtano više od 50 posto svjetskih granica. Tačan podatak je – 52,2 posto. U XIX stoljeću iscrtano je 37,1 posto granica svijeta.

Gledano po kontinentima, Evropa je dio svijeta s najranjivijim granicama.

U obje Amerike – Južnoj i Sjevernoj – granice su povlačene tokom XIX i XX stoljeća. Izuzetak je linija postavljena između američke savezne države Njujork i kanadskog teritorija na kome se govori francuski – Kvebeka. Ona je definirana u periodu 1763. – 1783.

I na nekoliko mjesta u Južnoj Americi granice su nacrtane pred kraj XVIII stoljeća, mahom u područjima koja su razdvajala španske od portugalskih kolonija.

Slično je i u Africi. Jedina granica starija od 200 godina je ona koja dijeli Iran od Turske i Iraka. Povučena je 1639. Sve ostale granice povučene su, mahom, u XX vijeku.

Kina i (Sjeverna) Koreja već se šest stoljeća spore o dolini koja leži između rijeka Jalu i Tumen. Granica je definirana u 15. stoljeću, ali to sporno područje nikad nije riješeno. Ipak, baš granica između Kine i (Sjeverne) Koreje najstarija je u Aziji. Većina ostalih azijskih granica definirana je tokom 19. i 20. vijeka.

Najstarija na svijetu

Zanimljivo je da je španska granica s Andorom, te Portugalom, među najstarijim na svijetu. Definirane su 1278. , odnosno 1297. godine.

Španija je granicu s Francuskom povukla tek nekih skoro 400 godina kasnije.

Sporazum feudalaca Andore, Španije i Francuske od 8. septembra 1278. godine, smatra se najstarijim potpisanim dokumentom o granicama na svijetu. Granična linija duga je tek 120 km.

Na svijetu postoji 2.202 km neriješenih graničnih linija. To je 0,8 posto svih granica svijeta.

avaz

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh