-TopSLIDEOstali sportoviSport

Tri su razloga zašto Đoković i ostala teniska elita žive u Monte Carlu

Kneževina Monako oduvijek je bila raj za najpopularnije svjetske sportiste, a posebno se to odnosi na tenisku elitu među kojom je i najbolji na svijetu, Novak Đoković.

Smještena na francuskoj rivijeri, ova mikrodržava pravi je raj za najbolje tenisere svijeta i tako je već decenijama. Brojni bivši asovi živjeli su u Monte Carlu, a i sada je to slučaj.

Pet od najboljih 10 tenisera svijeta živi u Monte Carlu, elintnom dijelu Monaca. Osim Đokovića, tu su Rus Daniil Medvedev, Danac Holger Rune, Italijan Jannik Sinner i Grk Stefanos Tsitsipas.

Nekoliko je razloga zbog kojih se teniseri odlučuju za život u Monte Carlu. Prvi i osnovni, naravno, jeste taj što je Monaco prava porezna oaza. Bez poreza na lični dohodak, kapitalnu dobit ili ulaganja, za sve one koji zarađuju mnogo u tenisu tu je moguće ostvariti ogromnu uštedu.

Đoković, koji je prvi prema listi Forbesa po zaradi u tenisu, prosječno godišnje zarađuje 38,4 miliona dolara od turnira. Njegova porezna ušteda je milionska.

Osim toga, Monaco nudi najbolje objekte za bavljenje tenisom i treniranje ove igre, uključujući i najpoznatiju tenisku akademiju Patrika Mouratoglua.

Treći razlog je upravo taj što sama teniska krema živi tu. Ne postoji mjesto na planeti s više tenisera na manjem prostoru pa je tako svima u cilju boraviti, trenirati i igrati s kolegama. Upravo o tome govorio je slavni danski teniser Holger Rune.

“Dolazim iz Danske i to je velika zemlja, ali s jako malo tenisera. Za mene su ovdje najbolji objekti i igrači s kojima mogu trenirati. U Danskoj ne mogu imati ovakva iskustva”, poručio je Holger Rune za Forbes kada je otkrio razloge selidbe u Monte Carlo.

Istovremeno, Monaco je i država koja uživa u više od 300 sunčanih dana godišnje i tako se izdvaja po mnogo čemu kao idealna za život sportaša, a posebno tenisera zbog svojih trening-kompleksa.

U Monte Carlu živi nekolicina najbogatijih ljudi svijeta, a zanimljiva je priča legendarnog tenisera Bjorna Borga koji je nakon više od decenije života u ovom gradu morao preseliti u svoj Stockholm jer se našao u finansijskim poteškoćama.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close