NogometSport

Prije godinu dana preminuo je Pele, jedan od najboljih nogometaša u historiji

Prije tačno godinu dana preminuo je legendarni brazilski nogometaš i jedan od najboljih svih vremena Edson Arantes do Nascimento, poznatiji čitavom svijetu kao Pele.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes u saveznoj državi Minas Gerais, a nedugo zatim njegova porodica se preselila u mjesto Baure u saveznu državu Sao Paulo.

Kao tinejdžer počeo je igrati za nižerazredne klubove Baquinho, Sete Setembro i Ameriquinha, a potom za Santos gdje je od 1956. do 1974. godine osvojio šest titula prvaka Brazila. Godinu dana je bio u penziji, a onda je stigao poziv New York Cosmosa koji se ne odbija – 7 miliona dolara. Odigrao je u SAD-u tri godine i osvojio titulu prvaka.

Ipak, najupečatljiviji su bili njegovi nastupi za Brazil u čijem dresu je postigao čak 77 golova u 92 nastupa, a s Kariokama je postao svjetski prvak 1958., 1962. i 1970. godine.

Upisan je Guinnessovu knjigu rekorda kao najbolji strijelac u historiji nogometa nakon što je postigao 1.279 golova u 1.363 utakmica uključujući prijateljske duele.

Posljednjih godina je imao mnogo zdravstvenih problema, teško se kretao nakon operacije kuka 2012. godine, a u septembru 2021. godine mu je odstranjen tumor na debelom crijevu zbog čega je skoro mjesec proveo u bolnici, a čak 12 dana je bio na odjelu intenzivne njege.

Od tada je nekoliko puta bio primljen ponovo u bolnicu, a preminuo je 29. decembra 2022. godine u bolnici “Albert Einstein” u Sao Paolu.
Povodom njegove smrti brazilska vlada je proglasila trodnevnu žalost u državi.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close