logo
bios

Venecuelska faza američke globalne smrti

Objavljeno prije 3 mjeseca . u sri, feb 6th, 2019

FINIAN CUNNINGHAM

“Kraj američke globalne ekonomske dominacije je došao ranije nego što se očekivalo”, napisao je američki politički ekonomista Michael Hudson u nedavnom uvjerljivom eseju.

Hudson  ističe  obilnom ironijom kako je “kraj američkog monetarnog imperijalizma” ubrzan od strane desnog bivšeg magnata za nekretnine, predsjednika Donalda Trumpa, okruženog kabolom Neoconsa u administraciji Bijele kuće.

Autor, čija je ranija knjiga, “Super Imperijalizam”, prefigurirala većinu današnje geopolitičke konfiguracije, tvrdi: “Međunarodne finansije i strane investicije su postale ključna točka u globalnoj politici moći danas.”

Središnje mesto u istorijskom gubitku američke globalne ekonomske dominacije predstavlja skorašnji pad dolara kao glavne međunarodne valute, a samim tim i njegova upotreba kao monetarno oružje za Vašington.

Najnovija eksplozija u međunarodnim odnosima koja uključuju Venecuelu i Vašingtonovim planovima za promjenu režima je samo posljednja u cijeloj gami međunarodnih zbivanja, napetosti i sukoba koji u konačnici proizlaze iz očajničkog pokušaja Amerike da održi svoju globalnu hegemoniju.

U proteklih 12 mjeseci, bilo je mnogo zemalja koje su  deponirale  svoje udjele dolara i američkih trezorskih zapisa. Rusija, Kina, Japan, Turska i druge zemlje istovaraju američku valutu pikovima. U međuvremenu, Rusija i drugi su zaokupljeni zalihama zlata kao sigurnijim strateškim sredstvom.

To je svakako znak sistematske “de-dolarizacije” zbog općeg pada povjerenja u američku valutu, kao i prešutne političke odluke da se diskretno razoruža “monetarni imperijalizam” Vašingtona.

Drugi značajni pokazatelji uključuju kinesku denominaciju njene ogromne trgovine naftom sa Saudijskom Arabijom i drugim petrodolarnim izvorima od sada u kineskom juanu.

Rusija i Kina su već inovirale bilateralnu trgovinu koristeći valute jedne druge. Ovo je još jedan primjer kako zloupotreba sankcija i kontrola nad međunarodnim platnim sistemom u Washingtonu neizbježno vodi ka uspostavljanju alternativnih, ne-dolarskih trgovinskih mehanizama.

Je  lansiranje  prošle sedmice od strane Evropske unije ne-dolara platnog prometa za trgovinu s Iranom kako bi se izbjeglo američke sankcije dokaz daljnjeg međunarodnog pokreta od zavisnost od američkog dolara kao nekada međunarodne rezervne valute.Ponovo, Vašington je i ovde nadjačao svoju ruku.

Pretnja sankcionisanjem evropskih zemalja za poslovanje sa Iranom pod uslovima međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine – koje je Trump jednostrano napustio prošle godine – primorao je Evropljane da zaštite svoje vitalne interese, što nužno podrazumeva zaobilaženje američkog sistema dolara.

Ukratko, američki vladari nesvjesno kopaju vlastiti grob.

Kao što Michael Hudson ističe, nekadašnja hegemonija SAD-a ulazi u ubrzani pad, koji je u velikoj mjeri uzrokovan vlastitim hubrisom i jednostranom agresijom – čak i prema navodnim saveznicima.

Čini se da SAD, kako bi se spriječio ovaj kolaps moći, pojačava agresiju i militarizam u očajničkoj težnji da se potvrdi.

Stoga vidimo da SAD preuzimaju nepromišljen korak od odlaska iz Ugovora o srednjim nuklearnim snagama (INF) s Rusijom. Mnogi poznati stručnjaci za kontrolu naoružanja širom svijeta, uključujući i SAD, duboko su  zabrinuti  da administracija Trampa ozbiljno šteti globalnoj sigurnosti i “pomiče svijet bliže nuklearnom ratu”.

Iza odluke SAD-a da poništi sporazum INF-a je izračunavanje u Vašingtonu pokušaja vojnog zastrašivanja Rusije i Kine, koje nekoliko skorašnjih američkih planskih dokumenata ciljaju kao “rivale velike sile”.

Agresija i pretnje Washingtona prema Iranu takođe su se uklopile u ovaj pojačani militarizam kao oblik političke moći.

Američka dramatična eskalacija napetosti sa Venecuelom u protekle dvije sedmice je još jedna stranica iz iste knjige. Skoro je zapanjujuća drskost Washingtonovih prijetnji vojnim napadom na južnoameričku zemlju.

Besmisleni ultimatumi Trumpove administracije za promjenu režima i konfiskaciju naftnog bogatstva Venecuele su šokantno kršenje međunarodnog prava,  izjavio je  bivši izvjestitelj UN-a Alfred de Zayas.

Patetično, mnoge evropske države se kose sa agresijom Vašingtona prema vladi predsednika Nicolasa Madura, iako su te iste države u poslednje vreme bile ponižene američkim nasiljem.

Venecuela se tako može najbolje shvatiti kao još jedna faza istorijske smrti američkog dolara i prateće veće propadanje američke globalne moći.

Vjeruje se da južnoamerička zemlja drži najveće rezerve nafte na planeti, koja premašuje onu Saudijske Arabije. Veći deo njene trgovine posvećen je američkom tržištu. Nažalost, to je Vašingtonu dalo dosta poluge za ekonomski rat protiv Karakasa.

Opet, međutim, arogantni Amerikanci su u opasnosti da nadigraju svoju ruku. Prijetnje vojnom agresijom – dok su krivično osudne – lakše je reći nego učiniti. Ako Venecuela može pogoditi sadašnju geopolitičku oluju, zemlja će bez sumnje svoj prodajni naftni posao još više okrenuti ka Rusiji, Kini, Turskoj i drugima na istoku koji se nisu pridružili ličnoj gužvi Uncle Sam-a koja je lutala na Karibima.

Kao i kod agresije Vašingtona na tako mnogo drugih frontova – prema Rusiji, Kini, Iranu, Evropi – američki krupni prekršaj protiv Venecuele povećava sam smjer u kojem se najviše boji: multipolarni svijet u kojem američka hegemonija više ne prevladava.

Konfiguracija haosa i konflikta je veoma opasna. Nestabilna mešavina mogla bi eksplodirati u globalni vojni sukob. Očaj Vašingtona da bi spriječio svoju sudbinu smrti mogao bi dovesti do jedne bezobzirne agresije predaleko. Beskrajna invazija Venecuele mogla bi biti takav detonator.

Ipak, ključno je shvatiti sadašnju međunarodnu nesigurnost koja proizlazi iz inherentnih američkih ekonomskih problema. To je ključni faktor koji povezuje sve druge naizgled različite tenzije i sukobe. Venecuela je samo još jedna demonstracija šireg strukturalnog problema usred kolapsa američkog kapitalizma.

Ruski, kineski i drugi informisani planeri su, verovatno, dobro svesni teške tranzicije u globalnoj politici daleko od američke imperijalne dominacije. Moskva i Peking jedva žele iznenadni kolaps američke moći jer bi to moglo izazvati katastrofalnu vojnu reakciju.Postepeno podrivanje i slabljenje dolara u faznom povlačenju je vjerovatno najsigurniji način da se smanji američka vremenska bomba.

strategic-culture.org

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh