logo
bios

Vaša stolica?

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pon, dec 3rd, 2018

SVATKO obavlja veliku nuždu. Neki češće, neki rjeđe, ali to je potreba koju je potrebno zadovoljiti.

Učestalost, izgled i tekstura stolice otkrivaju puno toga o vašem zdravlju, a odgovore na sva pitanja koja vam je možda neugodno postaviti dao je dr. Daniel Quemby.

Koliko često treba obavljati veliku nuždu?

Prosječan Britanac veliku nuždu obavlja jednom dnevno, a jedno od deset osoba manje od tri puta tjedno.

Ne postoji ispravna, odnosno “normalna” brojka. Trebate brinuti samo ako se dogodila promjena koja se ne mijenja. Ako inače veliku nuždu obavljate jednom dnevno, a neko vrijeme imate potrebu četiri do pet puta u danu, posebno ako ste uočili krv u stolici, vrijeme je da se obratite liječniku”, kaže dr. Quemby.

Povećana potreba može se pojaviti ako jedete ljutu hranu, pijete više kave ili ste pod stresom.

Od čega se sastoji stolica?

“Izmet je obično težak 100 do 250 grama. Kod prosječne osobe se sastoji od 75 posto vode, a ostatak je kruta tvar, odnosno mrtve bakterije, neprobavljivi materijal poput celuloze, kolesterol i druge masti te kalcij i fosfat”, ističe dr. Quemby.

Stolica je smeđe boje zbog bilirubina koji je proizvod crvenih krvnih stanica.

Kako izgleda zdrava stolica?

“Ako je vaša stolica tvrda i sitnija, znači da vas muči konstipacija”, upozorava dr. Quemby i dodaje da je zdrava stolica glatka i jednostavno ju je izbaciti iz tijela.

Ako je mekša, možda vas muči dijareja, a tada je potrebno rehidrirati organizam, a ako problem ne jenjava potražiti pomoć liječnika.

“Kod tvrđe stolice potrebno je provjeriti unos tekućine. Svaki dan popijte barem litru i pol vode”, preporučuje liječnik i dodaje da je sljedeći korak promotriti prehranu.

“Ako jedete puno tijesta i pita, dobit ćete zatvor. Trebate unositi dovoljno vlakana jer ona pomažu da stolicu lakše izbacite iz tijela. Kod teškog zatvora mogu pomoći marelice, smokve i šljive”, pojasnio je dr. Quemby.

Index

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh