logo
bios

Umro je američki senator John McCain

Objavljeno prije 10 mjeseci . u ned, avg 26th, 2018

Umro je američki senator John McCain

Sam dan nakon što je odlučio prekinuti liječenje tumora mozga, rano jutros po srednjoeuropskom vremenu je potvrđeno da je umro američki senator John McCain.

McCain se borio s glioblastomom, agresivnim tumorom na mozgu koji mu je dijagnosticiran u srpnju 2017. Tijekom ove godine nije bio prisutan u Kongresu, ali je proteklu godinu bio izuzetno aktivan u osudama Trumpove politike, zbog navodne želje američkog predsjednika za zatopljavanjem odnosa s Rusijom.

Republikanski senator američke savezne države Arizone John McCain, bivši zarobljenik u Vijetnamskom ratu i neuspješni kandidat na predsjedničkim izborima 2008., umro je u subotu u 81. godini, priopćeno je iz njegova ureda.

Ljudskost nalaže da se o pokojnicima govori sve najbolje, ali je iz životopisa  Johna McCaina malo dobrih dijela i teško je naći riječi hvale za njegovu političku ostavštinu.

Bio je opsjednut uporabom sile i kao predsjednik Odbora za oružane snage američkog Senata je imao veliki utjecaj na vanjsku politiku, posebice na aktivnosti Pentagona. Patološka opsesija mu je bilo svrgavanje Bashara Al-Assada i drugih “tiranina”, kao što nikada nije skrivao mržnju prema aktualnom vodstvu Rusije i želju da uništi ekonomiju, destabilizira ovu zemlju i izazove nerede koji bi uništili unutarnji politički poredak Ruske Federacije.

Kao mladić je bio sudionik agresije na Vijetnam, a njegov je zrakoplov oboren iznad Hanoija i McCain je zarobljen 26. listopada 1967. McCain je zbog pada i navodnog “zlostavljanja” u kampu vijetnamskih snaga za neprijateljske zarobljenike je imao dvije slomljene ruke, slomljenu nogu, slomljeno rame i brojne ubodne rane. Proveo je idućih pet i pol godina u raznim zatvorima, uključujući i “Hanoi Hilton”, gdje je mučen, što je uzrokovalo trajni fizički invaliditet i nikada priznat poremećaj osobnosti.

Proteklih nekoliko godina će biti upamćen po osobnoj potpori i sudjelovanju u neonacističkom prevratu u Kijevu 2014.


Tijekom sirijskog rata je putovao na sjever zemlje i izravno pregovarao sa zapovjednicima islamističkih terorističkih skupina. Ostat će upamćen po više fotografija na kojima su američki izvori, bivši obavještajci i vojnici iz iračkog rata, kako kažu, sa stopostotnom sigurnošću u društvu McCaina prepoznali Abu Bakra Al-Bagdadaija, koji je kasnije stvorio i vodio ISIL, sve do poraza ove terorističke organizacije.

Poruke sućuti obitelji američkog senatora su uputili američki dužnosnici, čak i predsjednik Trump, koje je senatorovoj obitelji poručio “Naša srca i molitve su s vama!”

Nakon Zbigniewa Brzezinskog, koji je umro u svibnju prošle godine, ovo je drugi veliki udarac za utjecajnu skupnu američkih neokonzervativaca, “jastrebova” i stratega permanentnog rata i kaosa u američkoj vanjskoj politici.

Noam Chomsky, senator McCain i ISIL 

 

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh