logo
bios

U Visokom montirana fiksna automatska mjerna stanica za praćenje kvaliteta zraka

Objavljeno prije 5 mjeseci . u čet, jul 18th, 2019

Kantonalnim ekološkim planom (KEAP) ZDK utvrđena je potreba za mjerenjem kvaliteta zraka na području grada Visoko, stoga je krajem prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK  proveo  postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku fiksne automatske stanice za mjerenje kvaliteta zraka kojom upravlja Institut „Kemal Kapetanović“ Zenica Univerziteta u Zenici.

Osnovna uloga fiksne mjerne stanice je ocjena stanja kvaliteta zraka u cilju sagledavanja opće izloženosti stanovništva, vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranja vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

Mjerna stanica je locirana u blizini MSŠ “Hazim Šabanović”, a danas je u prisustvu predstavnika Grada Visoko, Instituta Kemal Kapetanović Zenica i izvođača radova i zvanično puštena u rad.

Stanica će istovremeno mjeriti sljedeće parametre: PM10 (čvrste čestice prečnika ispod 10um, H2S (sumporovodik), SO2 (sumpordioksid), O3(ozon), brzinu i smjer vjetra, temperaturu, relativnu vlažnost, atmosferski pritisak, solarno zračenje, što znači da ova stanica, pored mjerenja polutanata, mjeri i meteorološke parametre i to senzorima instaliranim na stubu visine 10 metara.

Dimenzije stanice su 3.0 x 2.4 m x 2.2 m. 

Stanica je pod video nadzorom.

Kontejner je postavljen na betonskim temeljima unutar zaštitne ograde koje je izradio ponuđač na osnovu projektne dokumentacije.

Vrijednost neophodne opreme iznosi 250 000 KM, a sredstva za njegovu nabavku obezbijedilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a.

Press Grada Visoko

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh