logo
bios

13.09.2017. preminuo Slavko Goldstein

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, sep 13th, 2018

ODLAZAK GOROSTASA: 13.09.2017. u  90. godini preminuo Slavko Goldstein

Istaknuti publicista, izdavač i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldstein umro je 13.09.2017. u Zagrebu u 90. godini.

 

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavku predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.

 

Objavio je i knjigu ‘1941. – godina koja se vraća’ za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine, a kasnije i židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu.

 

Objavio je više knjiga o hrvatskoj povijesti, bio urednikom više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove ‘Signali nad gradom’, ‘Prometej s otoka Viševice’, ‘Četvrti suputnik’ i ‘Akcija Stadion’. Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i nakladničku djelatnost.

 

Slavko Goldstein rođen je 22. avgusta 1928. u Sarajevu, a porodica mu je porijeklom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegovog oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobjegao i pridružio se partizanima.

 

SB

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh