logo
bios

Trumpova retorika i odgovor Rijada …

Objavljeno prije 5 mjeseci . u pon, okt 15th, 2018

Trumpova retorika i odgovor Rijada koji obećava snažnu osvetu u slučaju sankcija

Nakon prve vijesti i pitanja oo tome kakve će biti reakcije Sjedinjenih Država na najvjerojatnije ubijenog, možda i raskomadanog i prebačenog u Saudijsku Arabiju, novinara Jamala Khashoggija, Donald Trump je rekao kako neće zbog tog slučaja izgubiti ugovore s Rijadom vrijedne 110 milijardi dolara i uništiti tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Kasnije je, pod pritiskom, promijenio mišljenje i u intervjuu za CBS u subotu rekao da će Saudijska Arabija biti “strogo kažnjena”, ako se dokaže da nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Istražit ćemo sve i kazna će biti stroga”, rekao je Trump

 

 

Na pitanje je li saudijski krunski princ Mohammad bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija, Trump je rekao: “Zasad to nitko ne zna, vjerojatno ćemo saznati”, a jučer je rekao: “Bude li se pokazalo da je tako, bit ćemo vrlo uznemireni i ljuti”.

Američki vojni-industrijski kompleks  je izrazio zabrinutost da bi Trump zbog Khashoggijeva “nestanka” mogao obustaviti daljnje sporazume o prodaji oružja saudijskom režimu, ali ih je američki predsjednik umirio i rekao kako ne želi izgubiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, što priželjkuju američki suparnici Rusija i Kina, koji također izvoze vojnu opremu.

“Znate što, postoje i drugi načini kažnjavanja”, kazao Trump.

Saudijska Arabija odbacuje sve navode o upletenosti u “nestanak” i vrlo vjerojatnu likvidaciju novinara Jamala Khashoggija, iako je Mohammad bin Salaman imao sve razloge da ga se riješi. Khashoggi, osim što je proteklih godina kao disident iz inozemstva oštro kritizirao Rijad, stao je na čelo saudijskog ogranka Muslimanskog bratstva i ove je godine osnovao političku stranku Demokracija za arapski svijet, čime je neizravno pokazao namjere rušenja apsolutističke monarhije i želju za uspostavom političkog islama poput onog u Turskoj.

Trump sada mora birati između “obrane vrijednosti” koje promovira u cijelom svijetu i vojno-industrijskog kompleksa.

“Kažem ono što ne želim učiniti. BoeingLockheedRaytheon, svim tim kompanijama ne želim uništiti poslove. Ne želim izdati takvu zapovijed. Postoje i drugi načini kažnjavanja, da koristimo riječ koja je prilično oštra, ali to je istina”, rekao je Trump u nedjelju.

SAD su tražile informacije iz Saudijske Arabije, a Trump je rekao da uskoro namjerava razgovarati sa saudijskim kraljem Salmanom.

“Nitko još ništa ne zna, ali vjerojatno ćemo uspjeti saznati. Istražuje se. Promatramo sve vrlo, vrlo snažno. Bio bih jako uznemiren i bijesan ako bi to bio slučaj. Od ovog trenutka oni to poriču. I to žestoko poriču. Je li to moguće? Da…”, dodao je Trump.

Saudijska Arabija obećava snažan odgovor u slučaju sankcija

Saudijska Arabija

U međuvremenu se oglasio i Rijad.  Krunski princ Mohammad bin Salman je upozorio da će, ako se protiv Saudijske Arabije, zbog optužbi za navodno ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, uvedu kaznene mjere, odgovoriti vrlo oštro.

“Kraljevstvo potvrđuje da kategorički odbija bilo kakve prijetnje i pokušaje da nam se naškoditi prijetnjama uvođenjem  ekonomskih sankcija ili vršenjem političkog pritiska”, rekao je saudijski princ.

Rijad se osjeća pod pritiskom nakon teških optužbi za ubojstvo novinara  The Washingtona Posta, za kojeg se vjeruje da je ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Sjedinjene Države zajedno s Britanijom, Francuskom i Njemačkom, zaprijetile su Rijadu teškim kaznama ako se potvrdi da je saudijski režim upleten u nestanak novinara.

Postoji visoki stupanj istine kada Mohammad bin Salman kaže da će uslijediti osveta, ako se njegova zemlja podvrgne ekonomskom i političkom pritisku.

Na gospodarskoj je fronti aktualna situacija dovela do pada indeksa od 7% na Saudijskoj burzi. To se događa u vrijeme kada he krunski princ najavio preusmjeravanje gospodarstva od nafte ka  tehnologiji i inovativnosti.

U tu svrhu je princ Mohammad bin Salman već predvidio izdvajanja milijardi dolara. Isto tako, trebala bi započeti investicijska konferencija Inicijativa za budućnost investitora na kojoj želi privući strana ulaganja. No, bilo je izjava da se predstavnici Sjedinjenih Država i Velike Britanije neće pojaviti na toj konferenciji, ako se ne riješi slučaj “nestanka” Khashoggija.

Kriza je potaknula neke od vodećih ulagača, kao što su JP Morgan, Ford Motors i Uber, te medijski divovi kao što su CNN i Bloomberg, da se privremeno povuku iz saudijskog projekta.

Točno je da se istina o nestanku novinara Jamala Khashoggija još treba ustanoviti, ali do sada svi tragovi upućuju na državni aparat Saudijske Arabije, koji je upotrijebljen za izvršenje ovog zločina.

Konzulat, istraga i međunarodno pravo

Saudijska Arabija - kriza

FOTO: Mohammad bin Salman

Prema međunarodnom pravu se zgrada konzulata smatra suverenim teritorijem zemlje kojoj pripada. Vlasti zemlje domaćina, u ovom slučaju Turske, ne mogu se jednostavno uputiti tamo s nalogom za pretraživanje vjerojatnog mjesta zločina. Dugi proces je mogao omogućiti Saudijcima da uklone ostatke Jamala Khashoggija, ako ih ima, kao i sve ostale dokaze.

Najvjerojatniji rezultat turske istrage bi bio fijasko i Saudijska Arabija bi, “zbog nedostatnih dokaza”, bila oslobođena svih optužbi.

Bilo je vijesti o posjedovanju nekih video i audio zapisa, koje posjeduju turske vlasti, ali ništa nije objavljeno. Bez obzira na to koliko indicija upućuje na Saudijsku Arabiju, ni tisuću indicija ne mogu biti valjan dokaz i Mohammad bin Salman to dobro zna.

Sve dok nema dokaza, teško da će  Saudijskoj Arabiji itko nametnuti sankcije. Tu praksu SAD primjenjuju protiv Rusije, Irana, Venezuele i Sirije i drugih, ali da će Washington uvesti sankcije Rijadu bez čvrstih dokaza, to je nemoguće očekivati.

U slučaju stroge akcije, kojima sadašnji saudijski saveznici SAD i Velika Britanija mogu kazniti Rijad, ekonomske sankcije mogu doći u obzir, ali je pitanje u kojem sektoru. Mogu ograničiti izvoz nafte iz Saudijske Arabije, ali embargo na naftu bi vjerojatno uzrokovao više štete Sjedinjenim Državama, nego samim Saudijcima.

nafta cijene rast

Osim toga, uskoro istječe rok kojeg je Trump dao za trgovinu iranskom naftom, i Saudijska Arabija mu treba da popuni manjak, jer će u suprotnom slučaju cijene nafte rasti nevjerojatnom brzinom i brzo se vratiti na preko 100 dolara za barel, ako ne i puno više.

Trump je već rekao da je svjestan koliko bi štete napravio ako raskine ugovore o isporukama oružja sa saudijskom Arabijom, ali i Rijad može igrati na tu kartu i ucjenjivati Trumpa. Ranije smo već pojasnili da tijekom, svoje posjete Donald Trump nije potpisao konačne ugovore o prodaji oružja Rijadu, nego memorandume o razumijevanju, nakon kojih se tek treba pregovarati o finalnim sporazumima.

Kada Mohammad bin Salman kaže da će osvetiti svima ako se njegova zemlja podvrgne ekonomskom i političkom pritisku, to treba uzeti ozbiljno. Primjer je nedavno protjerivanja kanadske diplomatske misije iz Rijada, što znači da ne treba sumnjati u obećanja saudijskog despota.

Situacija je osobito zabrinjavajuća za SAD, jer ovaj problem ne može gurnuti pod tepih, između ostalog i zbog svih jezivih implikacija u budućnosti.

S druge strane, kažnjavanje Saudijske Arabije sa sobom nosi svoje posljedice. Najvjerojatniji rezultat je da će Saudijska Arabija tako daleko odugovlačiti rješenje ovog pitanja, sve dok nestanu svi dokazi o postojanju i ubojstvu novinara Jamala Khashoggija, kako se ne bi saznala istina.

Trump: “Nećemo zbog jednog novinara izgubiti 110 milijardi dolara od Rijada”

Triler u saudijskom konzulatu u Turskoj – Likvidiran poznati kritičar saudijskog režima

VIDEO: UŽIVO ispred saudijskog konzulata u Istanbulu:

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh