logo
bios

Trump rekao da Iran u Siriji može činiti što ga je volja – Izrael u šoku i nevjerici

Objavljeno prije 7 mjeseci . u sub, jan 5th, 2019
Dok je američki državni tajnik Mike Pompeo u Brazilu, gdje je bio na inauguraciji novog predsjednika Jaira Bolsonara, obećao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da se američka politika prema Izraelu neće mijenjati, Donald Trump je još jednom šokirao izraelsku javnost.

Iako je to prikazao kao pobjedu američke vanjske politike, čelnik Bijele kuće je izjavio kako, što se njega tiče, Iran u Siriji može raditi što ga je volja. Izjavu je na naslovnici odmah prenio Times of Israel i drugi izraelski mediji.

Za Trumpa iranska prisutnost u Siriji više nije problem. Američki predsjednik je ovo rekao prije dva dana na konferenciji za tisak. Vijest se odmah proširila diljem svijeta, dok je u Izraelu izazvala šok i nevjericu.

“Iskreno, mislim da Iran u Siriji može činiti ono što želi”

Prema Trumpu, Teheran povlači snage koje je poslao u Siriju kao potporu Assadu, a razlog tome je američki izlazak iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno uvođenje teških sankcija Islamskoj Republici.

Ukratko, Iranci se sada bore s ozbiljnim unutarnjim problemima, što im ne dopušta da šire i jačaju svoj utjecaj u regiji.

Trumpove riječi su uzdrmale Izrael, koji je ionako bio iznenađen odlukom američkog predsjednika da povuče trupe iz Sirije.

Izraelske novine su posebno naglasile dio njegova govora: “Iskreno, mislim da Iran u Siriji može činiti ono što želi”.

Te su riječi izazvale uzbunu u Tel Avivu, jer se čini da dokazuju nevjerojatnu nezainteresiranost  Washingtona za sudbinu Izraela, koji smatra da je iranski utjecaj egzistencijalna prijetnja za židovsku državu.

Trump je također iznenadio javnost komentirajući terorističku prijetnju, rekavši kako je samo mali postotak terorista ISIL-a ciljao napasti SAD.

U stvari, ISIL je puno veća prijetnja Iranu i Rusiji, koji će se, nakon što odu američke trupe sa sirijske šahovske ploče, morati suočiti s teškom borbom protiv terora, rekao je Trump.

Američki vojnici - Raqqa

Trumpovo objašnjenje je odbacivanje teze koja se ponavlja u medijima, a koja povlačenje američkih vojnika iz Sirije vidi kao dar Rusima i Irancima. Ovim američki predsjednik je odbacuje i optužbe o njegovim navodnim nelegalnim odnosima s Moskvom.

Rekavši navedeno, iako je zapravo teško zanijekati da će američko povlačenje biti poklon Rusima i Irancima, istina je da ono može imati stabilizacijske učinke na regiju ili će se barem ukloniti jedan od čimbenika nestabilnosti, što je sama po sebi bila američka vojna nazočnost u Siriji.

Posebno je interesantno što je Trump izjavio kako ISIL više mrzi Iran i Rusiju od Izraela, Zapada i sunitskih arapskih zemalja.

U ovoj posljednjoj točki dvosmislenost postaje sve oštrija, pogotovo ako se ima na umu da je ISIL iskorijenjen iz područja Sirije koja su pod kontrolom Damaska i Moskve, dok je još uvijek vrlo aktivan na području koje kontroliraju SAD.

Činjenica je da ova dvosmislenost proizlazi iz kontrasta između dva interesa na kojima se temeljila američka vojna intervencija u Siriji – navodno se suprotstaviti se ISIL-u i ograničiti utjecaj Irana.

Članak kojeg ne na ovu temu objavio The Jerusalem Post kao da pojašnjava da se američke snage protiv terora bore zbunjeno i nedjelotvorno.

Osim ovih proturječja, Trump je na tiskovnoj konferenciji također istaknuo koliko je snažno bilo protivljenje njegovoj odluci da povuče vojnike iz arapske zemlje.

Američke trupe

Trump je doista naredio  brzo povlačenje, gotovo svi svjetski mediji su potom izvijestili da je američki predsjednik odlučio usporiti taj proces i pentagonu je dao četiri mjeseca da napusti Siriju.

Na pitanje o tom detalju, američki predsjednik je ostao bez riječi, objašnjavajući da nikada nije rekao što mu se pripisuje. Rekao je da su, kao i ranije, prevladale anonimne glasine u američkim medijima, koje su tvrdile da je pentagon za povlačenje dobio četiri mjeseca.

Što se više odgađa, to će se više prepreka moći postaviti povlačenju. Četiri mjeseca je puno vremena za povlačenje samo 2000 ljudi. Zbog toga i raste otpor omrznutom izolacionističkom predsjedniku koji se želi odreži uloge svjetskog žandara.

U ovim uvjetima njegovi protivnici već razmišljaju o 2020. godini, kada se nadaju da će ga poslati kući iz Ovalnog ureda. Stoga je više nego očekivana najava kandidature Elizabeth Warren  iz Demokratske stranke, liberalne orijentacije koji su vide kao repliku Hillary Clinton.

Paralelno jačaju i optužbe protiv Berniea Sandersa, čija bi pobjeda među demokratima okončala liberalnu hegemoniju u toj stranci i preoblikovala Ameriku u zemlju koju bi vodila dva narodna tribuna, Trump i Sanders. Za neokonzervativce i liberale, koji su vladali Američkim carstvom posljednjih desetljeća, to bi bio kraj.

Izrael je svjestan opasnosti i učinit će sve da Trump i Bernie Sanders nemaju nikakvih šansi za pobjedu na izborima 2020. Hoće li uspjeti, vidjet ćemo…

Times of Israel

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh