logo
bios

Strasbourg: “Voda nije univerzalno ljudsko pravo”

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pon, sep 17th, 2018

Za Europsku uniju pitka voda nije opće ljudsko pravo i zajedničko dobro svih njezinih stanovnika.

Naime, Odbor za zaštitu okoliša Europskog parlamenta u Strasbourgu je, usprkos odobrenju amandmana koji promiče pristup pitkoj vodi, odbio zahtjev za priznavanje vode kao “zajedničkog i univerzalnog dobra”.

Odbor za zaštitu okoliša Europskog parlamenta je odbacio zahtjev Right2Water, kojeg je potpisalo 1,6 milijuna građana Europske unije i pitku vodu nije priznao kao univerzalno ljudsko pravo.

Usprkos prosvjedima radikalnog lijevog krila, ako takvo što postoji u Europskom parlamentu, kao i zastupnika talijanskog Pokreta 5 zvijezda (M5S), zastupnici su popustili pred lobijem koji promovira “višekorisnost ili multiutilnost vode”, prevedeno na obični jezik, na komercijalizaciju pitke vode.

Kako bi opravdali ovu odluku u Strasbourgu su  izričito zabranili da u neposrednoj blizini izvora budu zagađivači, posebno olovom, perfluoroalkilom (PFAS) i štetnim bakterijama. S druge strane se Europljane potiče da piju vodu iz slavine i da kažu “zbogom” flaširanoj vodi, čak i u restoranima, što će umanjiti i problem plastičnih boca, ističe Europa Today.

Ukratko, Europska unija će zatražiti od svojih članica da sustavno obeshrabruju potrošnju flaširane vode i da istovremeno povećavaju broj javnih slavina. Međutim, problem s javnim slavinama je što se voda pije ili izravno iz njih, ili iz dlana. Za ponijeti vodu nam opet trebaju boce ili veći kanisteri, ali oni ne bi trebali biti plastični.

Francuz Michel Dantin, koji je podnio veziju odobrenog prijedloga, izražava zadovoljstvo “pragmatičnim i realnim odgovorom na inicijativu Right2Water”. Odbora za zaštitu okoliša tvrdi kako je se ovim aktom “poboljšati kvaliteta vode i vodoopskrbne mreže u Europi”. Tvrdi i “kako će nove granice za zagađivače ukloniti rizike i ograničiti njihov utjecaj na cijene vode”.

“Lobi za multiutilnost je pobijedio”, bio je vrući komentar talijanske zastupnice Eleonore Evi (M5S), koja zastupa “oštar kurs” o pravu pristupa na vodu i odbija “sve izmjene koje vodu ne priznaju za opće dobro”.

Organizacija EPSU promicatelj inicijative Right2Water, razočarana je odlukom. Jan Willem Goudriaan, glavni tajnik EPSU-a, rekao je kako će se promotori inicijative nastaviti boriti do konačnog odobrenja teksta na sjednici Europskog  parlamenta zakazanoj u Strasbourgu između 22. i 25. listopada.

Europa Today

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh