logo
bios

Šesnaest porodica dobilo ključeve za stanove u novoizgrađenoj zgradi u Olovu

Objavljeno prije 8 mjeseci . u čet, okt 4th, 2018

Vrijednost zgrade, koja je namijenjena interno raseljenim osobama čiji se prijeratni domovi nisu mogli obnoviti, je veća od milion KM, od čega su 780.000 KM donatorska sredstva, a 224.240 KM je osigurala Općina Olovo.

Ključeve novih stanova uručili su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef kooperacija Delegacije EU u BiH Richard Maša, načelnik Olova Đemal Memagić, regionalna predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson te predstavnici institucija iz zemalja regiona uključenih u Regionalni stambeni program – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Prije tri godine nismo imali nijedan izgrađen objekat. Zahvaljujući uspješnoj regionalnoj i saradnji unutar BiH danas smo ravnopravan partner sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom i po rezultatima provedbe ovog programa. Ovo je sedma zgrada koju danas useljevamo. Ukupno je do sada završeno oko 700 kuća i stanova, radovi na dodatnih 500 su u toku, dok ih je u fazi projektovanja i tenderskih procedura još oko 2.000”, navela je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Iz Fonda Regionalnog stambenog programa donirano je 124 miliona KM što uz doprinos naše zemlje dovodi do vrijednosti od 146 miliona KM.

“Međutim, smatram kako je od finansijske čak i veća vrijednost uspostavljene saradnje ne samo svih nivoa vlasti u našoj zemlji nego i saradnje među zemljama regije. To je konkretan doprinos vraćanju povjerenja, regionalnoj stabilnosti, promociji mira i suživota. To je osnov svjetlije budućnosti svih nas u regiji koja korača ka članstvu u Evropskoj uniji”, navela je ministrica Borovac.

Ovom događaju je prethodio 24. Regionalni koordinacijski forum na kojem su prezentirani rezultati napretka u provedbi Regionalnog stambenog programa. Na tom sastanku, a koji je održan u Sarajevu, odlučeno je da će 2,1 miliona eura od dosadašnjih ušteda u provedbi Programa biti usmjerene na mjere održivog povratka te dijelom za projektovanje kuća za povratnike koje će biti građene u okviru potprojekta BH6.

Klix
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh