logo
bios

Saudijski režim proveo masakr nad djecom u Jemenu

Objavljeno prije 2 mjeseca . u pet, avg 10th, 2018

Jučer je saudijski režim u zračnim udarima na sjeverni Jemen ubio najmanje 43 ljudi, a 60 ih je ranjeno. Lokalne vlasti se pribojavaju većeg broja mrtvih. Među mrtvima je 29 djece mlađe od 10 godina, koja su ubijena kada je projektil pogodio autobus na putu u ljetnu školu.

Još nije poznato koliko je ljudi bilo u autobusu i koliko se civila nalazilo u blizini mjesta napada, koji je proveden u blizini tržnice u gradu Dahjanu u pokrajini Sada, kojeg kontroliraju jemenski borci i Huti milicije.

Za saudijski režim je ovo bila ”opravdana je vojna akcija, izvedena u skladu sa zakonom, a meta su bili militanti koji su dan prije gađali Saudijsku Arabiju”.

Saudijska koalicija je optužila jemenske borce “da su djecu koristili kao ljudski štit”.

“Koalicija će poduzeti sve mjere protiv kriminala i terorizma proiranskih Huti militanata, poput novačenja djece i njihova iskorištavanja kao alata i štita za terorističko djelovanje”, rekao je glasnogovornik koalicije saudijskog režima Turki Al-Malki.

Dan prije je Saudijska Arabija priopćila da su presreli projektil kojeg su prema gradu Jizanu ispalili jemenski borci, ali su ostaci projektila usmrtili jednu osobu i ranili 11.

Napad saudijskog režima dolazi u vrijeme kada je Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima postalo jasno da neće moći zauzeti strateški važnu luku Al-Hudayda na Crvenom moru, gdje su poslali veliki kontingent kopnenih snaga, koje su uz podršku saudijskog zrakoplovstva “grad trebale osvojiti u roku od tri dana”.

Nakon što su trupe saudijske koalicije, uglavnom vojnici i oklopne divizije UAE, podržane od južnih jemenskih plemena, stigle nadomak međunarodne zračne luke južno od grada, kampanja se pretvorila u pozicijsku borbu u kojoj je saudijska koalicija pretrpjela velike gubitke, bez da je ostvarila bilo kakav ozbiljniji pomak na bojištu. U osam mjeseci kampanje, koja je intenzivirana u lipnju ove godine, situacija se nije promijenila, a jemenski borci su brzim bočnim napadima na magistralu koja uz obalu povezuje grad Mochu i Al-Hudaydu desetkovali snage kojima je 13. lipnja u pomoć stiglo 2000 vojnika UAE iz baze koju emirat ima u Eritreji.

Prema saudijskim izvorima je u neuspjelom napadu na Al-Hudaydu koalicija izgubila 1214 vojnika, a jemenska strana 250, dok ih je 143 zarobljeno.

Jemenski izvori navode kako su u napadima na kolonu vojnika UAE i lokalnih sunitskih militanata, koja se protezala cestom na desetke kilometara od Moche do Al-Hudayde, uspjeli ubiti preko 3000 boraca saudijske koalicije i uništiti veliki broj teške i srednje vojne opreme, uglavnom pješačkih oklopnih vozila, što potvrđuju i snimke njihovih akcija objavljene na internetu.

Jemen 10.08.2018

FOTO – Vojna situacija u Jemenu

Istovremeno su saudijsko zrakoplovstvo i kopnene snage pokrenule napade na sjeverozapadni dio Jemena, a 7. kolovoza su pokušali ponovno pokrenuti snage južno od Al-Hudayde. Kao odgovor na ove akcije su raketne postrojbe jemenskih snaga gađale ciljeve ne jugu Saudijske Arabije, ali je projektile presrela i oborila saudijska protuzračna obrana.

Saudijska Arabija i njezini saveznici više od tri godine bore se protiv jemenskih boraca i Huti milicija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu. Ovaj napad nema nikakvo vojno opravdanje i samo se može tumačiti kao odmazda za ranije pretrpljene poraze.

Mediji su naveli kako je UN zatražio istragu o incidentu, a glasnogovornica američkog State Deparmtenta Heather Nauert je rekla ”kako SAD ne mogu osuditi Rijad za napad na školski autobus i ubojstvo djece i civila u Sadi, jer Washignton nema detalje s terena i čeka da Saudijci prvo provedu vlastitu istragu o napadu”.

Izjava Heather Nauert: You Tube

VIDEO – Masakr u Jemenu (18+)

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh