logo
bios

Sarajevski kiseljak: Prodaja veća od očekivane

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pet, jan 12th, 2018

Sarajevski kiseljak, vodeći domaći proizvođač vode i sokova, u 11 mjeseci 2017. godine imao je prihode od 334 miliona kuna (oko 85 miliona KM), objavila je uprava Agrokora. Dobit kompanije (EBITDA) iznosila je 71 milion kuna (oko 18 miliona maraka).

– Prihodi od prodaje kupcima izvan grupe u zemlji, kao i prihod od prodaje na stranim tržištima veći je od očekivanog. Mineralna voda i sky grupa proizvoda ostvarili su rast u odnosu na očekivanu prodaju, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Dodaje se da EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) prati stalni rast u odnosu na očekivane vrijednosti zbog porasta prihoda od prodaje i pada cijene šećera tokom godine.  Zalihe su manje u odnosu na prethodni mjesec zbog povećanja prodaje, te optimiranja zalihe.  Dani naplate su na nivou prethodnog mjeseca.

Druga Agrokorova prehrambena kompanija u BiH, Ledo Čitluk, također je dobro poslovala. Imala je prihode od 279 miliona kuna (oko 72 miliona KM) a dobit je bila 61 milion kuna (oko 16 miliona KM).

 Prihodi od prodaje u novembru su rasli u skladu s očekivanjima. Najveći doprinos rastu prodaje dale su kategorije ribe i povrća, gdje su uvedeni novi artikli kao odgovor na aktivnosti konkurencije. Ostvarena EBITDA je u skladu s očekivanjima, navodi se u izvještaju.

Dani obrtaja zaliha su se povećali u novembru u odnosu na oktobar zbog početka pripreme za prodaju u prvom kvartalu 2018. godine u periodu prije Uskrsa. Dani naplate potraživanja su smanjeni u odnosu na prethodni mjesec.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh