logo
bios

SAD ne nude ništa, ali ne žele gledati rastući utjecaj Kine i Rusije u srednjoj Europi

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, feb 10th, 2019
Sjedinjene Države nemaju ništa za ponuditi zemljama srednje i istočne Europe osim prodaje oružja. Američka ulaganja, otvaranja radnih mjesta ili izgradnja infrastrukture su aktivnosti kojima Trump pokušava ojačati američko gospodarstvo, ne europska. Međutim, iako nema novca da ojača svoje pozicije u srednjoj i istočnoj Europi, Washingtonu se nimalo ne sviđaju ruski utjecaj i kineski kapital koji je preplavio mlađe članice EU.

SAD su zabrinute zbog utjecaja Kine u istočnoj i srednjoj Europi, stoga nastoje ojačati NATO i kao obuzdati rusku prijetnju i kinesku nazočnost.

Američko ministarstvo vanjskih poslova je jučer priopćilo da će čelnik State Departmenta Mike Pompeo sljedećeg tjedna posjetiti ovo područje kako bi se suočio s tim izazovima.

“Ono što pokušavamo učiniti u Srednjoj Europi jest povećati diplomatski, komercijalni, vojni i kulturni utjecaj Sjedinjenih Država. Naša vizija je bila da je bilo kasno za takve aktivnosti i bilo je potrebno neko vrijeme da se ponovo pokrenemo”, priopćili su dužnosnici američkog State Departmenta.

Najviše su uznemireni utjecajem kineskog tehnološkog diva Huawei u zemljama srednje Europe kao što je Mađarska. Priopćeno je da je “nedostatak snažnog angažmana” Sjedinjenih Država doveo do prisutnosti Kine i Rusije u regiji.

Prema priopćenju za medije, Pompeo će 11. veljače otputovati u mađarsku prijestolnicu Budimpeštu, kako bi ojačao moć Sjevernoatlantskog saveza i suprotstavio se onome što su SAD i njegovi zapadni saveznici nazivaju “ruskom agresijom”.

Osim toga, govorit će o nazočnosti Kine u srednjoj Europi, posebno o “rastućoj prisutnosti u Mađarskoj Huaweija, što zabrinjava Washington”.

Pompeo će 12. veljače otići u Slovačku i Poljsku. U Varšavi  će biti domaćin summita kojeg su sazvale SAD, koji će biti posvećen situaciji na Bliskom istoku i “suzdržavanju iranske prijetnje”.

Na ovaj “anti-iranski cirkus”, kako su ga nazvali u Teheranu, neće doći predstavnici Rusije, Kine i EU iako su dobili službene pozivnice.

Kako se Rusija i Kina posljednjih godina približavaju, SAD su izgubile status kojeg su imale u drugoj polovici Hladnog rata i po njegovom završetku. Rusija i Kina su zemlje su posljednjih godina napredovale, popunjavajući vakuum kojeg je Washington ostavio u različitim dijelovima svijeta.

Sama Amerika je svjesna da je njezin utjecaj u padu ne samo u Europi, nego i u drugim dijelovima svijeta, pa je američka vlada predstavila svoju novu strategiju za Afriku kojoj je glavni cilj spriječiti Rusiju i Kinu da na tom kontinentu steknu ekonomske i političke prednosti.

EVTV Miami

NERMIN N.

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh