logo
bios

Sa izvora tri putića, vode na sve stane …

Objavljeno prije 2 godine . u uto, apr 26th, 2016

Sa izvora tri putića, vode na sve stane …

Amra Babić, Zlatko Handžić ili Nermin Kadrić Buco

Ova tri imena su potencijalni kandidati za Načelnika općine Visoko iz perspektive kuloarskih priča – mogućih rješenja za realnu krizu u vladajućoj partiji.
Najbliži volji visočkog rukovodstva partije je vijećnik Zlatko Handžić. Rješenje po onoj “da su vuci siti i ovce na broju” zove se Nermin Kadrić Buco. Najmanje poželjno rješenje, ali kao nužno zlo, nameće se aktuelna načelnica Amra Babić.

Mala je vjerovatnoća da će SDA BiH prihvatiti igru Amre Babići, pod pritiskom medijske ofanzive u koju se upustila – presuditi da joj se da povjerenje za još jednu kandidaturu. Problem je principijene naravi i kako smo nedavno pisali, od jeseni ovdašnje rukovodstvo vladajuće partije ima “zeleno svjetlo” po pitanju njene političke eliminacije.

“Da vuci budu siti i ovce na broju” podrazumjevalo bi da Amra Babić odustane od kandidature u bilo kom pogledu, a da nakon izbora ostane u Općini Visoko na adekvatnom radnom mjestu. Isto tako, ova opcija rješenja podrazumjeva da se i u stranačkom rukovodstvu dogode promjene poslije Lokanih izbora 2016.
Nermin Kadrić Buco bi trebao da bude konsolidirajući faktor po pitanju visočke SDA, kao i političkog ambijenta – odnosa sa političkim partijama u Visokom.

Iako je službena SDA Visoko izašla sa 7 imena za potencijalnog kandidata za Načlenika – po svim kuloarskim pričama Zlatko Handžić je najozbiljniji tom političkom izazovu.

Javnost u ovom trenutku je podjeljena. Realno i objektivno – ruku na srce: svi kandidati imaju svoje prednosti i nedostatke.
Ono što je više nego evidentno, a na bazi dosadašnjih izbora provjereno – SDA ima kapaciteta da se nosi sa svim političkim iskušnjama. Jedina pokazuje i dokazuje da se zna i umije nositi sa neistomišljenicima u vlastitim redovima. Uspostavljena stranačka vertikala po svim nivoima vlasti, omogućava im da svim raspoloživim sredstvima održavaju političku dosljednost pa i kada griješe.

Izazov za SDA BiH je Visoko u kojem se ne bilježe očekivani rezultati. Jednocifren broj vijećnika u Općinskom vijećuVisoko od 25 vijećničkih klupa i načelnica Amra Babić nisu aduti sa kojima se može garantirati isti rezultat i na predstojećim Lokalnim izborima 2016.

Prosta većina – 13 vijećnika i pozicija Načelnika je minimum ambicija najveće i najjače političke stranke u Bošnjaka.
Visoko uz svake izbore ima fabrikovani problem – odnos sela i grada, odnosno pitanje biračkog tijela po toj logici gledanja. Na selima je izborna mašina, što umanjuje šanse “gradskim” kandidatima.

Vjerovatnoća da će visočki SDP kandidirati Jasminu Zubić za načelnicu, još više unosi neizvjesnosti u visočku SDA i eventualno kandidiranje Zlatka Handžića.

Sada je već izvjesno da će i A-SDA kandidirati harizmatičnog Refika Kurgaša na tupoziciju, pa se i zbog te činjenice preispituju sve moguće opcije i razvoj situacije u SDA Visoko.

To što Amra Babić već sada računa na podršku BPS-a i Senada Trake, samo je udaljava od matične političke partije.

Šta god da se desi bit će to samo trenutni pokazatelj odnosa političkih snaga i ništa više. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a tko u krivu – u međuvremenu će građani ispaštati.
Bilo koji od ovdje spomenutih kandidata ili neko sasvim “treći”, kada sjedne u stolici Prvog na čelu visočke Izvršne vlasti neće imati nit lahak a još manje izazovan zadatak.

Visoko je davno prestalo biti mjesto prosperiteta i sigurnog življenja. A vlast ma koliko se puta zaklinjala da će biti servis građana nikada nije svoja obećanja ispunila. Malo je vjerovatno da će se to desiti sada i ovdje.

M.H. – magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh