logo
bios

Rezultati Izbora 2018 na jednom mjestu: SDA ubjedljivi pobjednik

Objavljeno prije 9 mjeseci . u čet, okt 11th, 2018

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo BiH u mandatu do 2022. godine biće u sastavu – Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD).

Osvojene pozicije izgledaju ovako:

Najviše glasova za bošnjačkog člana je osvojio Šefik Džaferović sa 36,45 posto i to 206.045 glasova. Drugi je kandidat Socijalemokratske partije (SDP) Denis Bećirović sa 33,68 posto i to 190.373 glasa.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić (Demokratska fronta – DF) i to 54,17 posto, odnosno 218.772 glasa, dok je Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica BiH – HDZ) osvojio 34,56 posto tj. 139.582 glasa.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH najveći broj glasova osvojio je Milorad Dodik (SNSD) 53,84 posto odnosno 348.674 glasa, dok je Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa – Savez za budućnost) osvojio 42,99 posto tj. 178.394 glasa.

Predstavnički dom PS Bosne i Hercegovine

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH objavljenim do sada trebalo bi biti parlamentarno čak 15 stranaka i to 10 iz entiteta FBiH, a pet iz RS-a, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Najjača politička partija trebala bi biti SDA s devet mandata i to osam iz FBiH i jednim iz RS-a.

Istovremeno, SNSD-u prema trenutnim rezultatima pripada pet zastupničkih mandata, iako je moguće da ta politička partija dobije i šesti ukoliko u nastavku brojanja glasova popravi rezultat u svoju korist. Naime, taj jedan mandat bi mogla uzeti od koalicije okupljene oko SDS-a koji trenutno računa na četiri mandata.

Razlika u dodjeli mandata između SNSD-a i SDS-a u korist drugih trenutno je svega 100 glasova.

Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH mogla bi računati na pet mandata u Predstavničkom domu PS BiH, a koalicija DF-GS i SDP po četiri zastupnika.

SBB-u bi trebala pripasti dva mandata, isto kao i PDP-u i to iz RS-a.

Najviše stranaka trebalo bi imati po jedan mandat i to a-SDA, koalicija okupljena oko HDZ-a 1990, Naše stranke, Nezavisnog bloka, PDA, kada je u pitanju FBIH, te DNS i Socijalistička partija iz RS-a.

Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini neće se moći formirati bez učešća tri ključne političke partije – SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, uz obavezno učešće u budućoj koaliciji SDP-a i DF-a, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Prema preliminarnim rezultatima općih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 7. oktobra, SDA sa devet, HDZBiH sa pet, te SNSD sa pet, uz DNS i Socijalističku partiju – kao tradicionalnim partnerima u vlasti – sa po jednim zastupnikom, ima ukupno 21, od potrebnih 22 zastupnička mandata za većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

To govori da će SDA, HDZBiH i SNSD morati pronaći još jednog partnera, a to će gotovo sigurno biti SDP sa četiri, te DF sa isto toliko mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, učešće i SDP-a i DF-a u koaliciji sa SDA i HDZ-om BiH je nužno, ne toliko zbog državne vlasti, koliko zbog formiranja vlasti u Federaciji BiH i u kantonima u Federaciji BiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

 U utrci za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izborni prag prešlo je ukupno osam stranaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodeća je SDA s osvojenih 164.473 ili 25,36 posto glasova, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja ima 106.607 ili 16,44 posto glasova.

SDP ima 93.490 ili 14,42 posto, koalicija DF-GS osvojila je 56.110 ili 8,65 posto, dok je SBB dobio 42.021 ili 6,48 posto glasova. Istovremeno PDA ima 27.659 ili 4,26 posto, Naša stranka 26.567 ili 4,10, a a-SDA 20.847 ili 3,21 posto glasova.

U Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira se ukupno 98 zastupnika.

SDA, sa izvjesnih 29 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 17 mandata, imaju 46 od potrebnih 50 zastupnika za formiranje većine. U tom Domu nužna im je podrška najmanje jednog partnera, a sa SDP-om koji će imati 16 i DF-om koji će imati devet mandata, imali bi još 25, odnosno ukupno 71 zastupnika.

Učešće i SDP-a i DF-a u federalnoj vlasti je nužno i važno, posebno zbog Doma naroda Parlamenta FBiH. Naime, očekuje se da upravo ove dvije političke partije mogu osigurati minimalnih šest delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji su nužni za izbor predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, ali i Vlade FBiH.

Dakle, bez HDZ-a BiH, koji će nedvojbeno imati najviše izaslanika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, i SDP-a i DF-a, neće biti moguće formirati federalnu vlast.

Kantonalne Skupštine u Federaciji Bosne i Hercegovine

U skupštinama deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine egizistirat će ukupno 26 političkih subjekata, od kojih čak njih sedam samo s jednim mandatom u isto toliko kantona,

U svim kantonima u FBiH najviše zastupnika imat će SDA – 66, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 60 zastupničkih mandata. SDP će imati ukupno 34 zastupnička mandata u kantonalnim skupštinama, SBB 18, a DF 17 zastupnika.

Koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će ukupno 13 zastupnika u kantonalnim skupštinama u FBiH, dok a-SDA može računati na 11, PDA na devet, a Nezavisni blok i Naša stranka na po osam mandata. Stranka za BiH će imati ukupno šest zastupnika u kantonalnim skupštinama kao i Nezavisna bosanskohercegovačka lista i stranka Narod i pravda.

Hrvatska republikanska stranka će imati četiri zastupnička mandata u kantonalnim skupštinama kao i Srpska lista, te LDS, dok će Hrvatska nezavisna lista i Laburistička stranka imati po tri, a SNS dva mandata u kantonalnim skupštinama.

Najmanje, po jednog zastupnika u kantonalnim skupštinama u FBiH ukupno imat će Posavska stranka, Goraždanska priča, Koalicija HSP dr. Ante Starčević-HDU, HSPBiH, BOSS, NSRB, te Županijska neovisna lista.

Kanton Sarajevo

Već sada je izvjesno da će SDA ostvariti pobjedu. Trenutno ta stranka ima 26.573 glasa, odnosno 25,11 posto.

 

Prema trenutnim brojkama, SDA u Skupštini KS drži 10 mandata, dok Narod i pravda imaju šest.

Naša stranka u ovom trenutku ima pet mandata, a SDP BiH četiri mandata, kao i SBB.

Tri manadata trenutno ima DF, a dva NBL. Prema trenutnoj računici BOSS bi imao jedan mandat.

Tuzlanski kanton

Šest političkih stranaka će biti u Skupštini Tuzlanskog kantona, gdje za parlamentarnu većinu treba 18 mandata. SDA može računati na 11, SDP na devet, a PDA osam zastupnika. DF će imati tri, a SBB i SBiH po dva zastupnika.

Zeničko-dobojski kanton

U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona bit će zastupljeno devet stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 18 zastupnika. SDA će u skupštini imati deset, a SDP sedam zastupnika. Nezavisni blok će imati četiri, a po tri zastupnika SBB, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, te DF, dok će po dva mandata pripasti aSDA i SBiH, te jedan Našoj stranci.

Hercegovačko-neretvanski kanton

I u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona bit će sedam stranaka, a i u tom kantonu koji je pod posebnim statusom treba dvije trećine, odnosno 20 zastupnika za parlamentarnu većinu. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH imat će 13 zastupnika, a SDA sedam. SDP-u i koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 trebalo bi pripasti po tri, SBB-u dva, a DF-u i Hrvatskoj republikanskoj stranci po jedan mandat.

Bosanskopodrinjski kanton

Najviše, čak 11 političkih stranaka bit će u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona, a za većinu je potrebno 13 poslaničkih mandata. SDA će sa pet mandata biti najbrojnija, dok će LDS i NBL imati po četiri poslanika, a SBB, SBiH, SDP i DF po dva. Po jedan mandat pripast će Goraždanskoj priči, Nezavisnom bloku, Našoj stranci i a-SDA.

Srednjobosanski kanton

Skupština Srednjobosanskog kantona sastojat će se od sedam stranaka, a za većinu treba 20 mandata, odnosno dvotrećinska većina jer se radi o kantonu sa posebnim statusom. Najbrojnija je SDA sa 10 mandata, dok koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima devet mandata. SDP će imati pet mandata, SBB dva kao i DF, dok po jedno mjesto pripada koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 i Nezavisnom bloku.

Zapadnohercegovački kanton

Skupština Zapadnohercegovačkog kantona brojat će pet stranaka, a za parlamentarnu većinu treba 12 zastupnika. Sama koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 16 zastupnika, što je više od polovine. Istoveremno koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će tri, Hrvatska republikanska stranka dva, a kaolicija HSP dr. Ante Starčević-HDU i HSP BiH po jednog zastupnika.

Livanjski katon

Veliki broj stranaka, devet bit će i u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog), gdje je za parlamentarnu većinu potrebno 13 mandata. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima osam mandata, Srpska lista četiri, a po tri Hrvatska nezavisna lista i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990. SDA bi trebala pripasti dva mandata kao i SNS-u, a po jedan NSRB-u, Hrvatskoj republikanskoj stranci i Županijskoj nezavisnoj listi.

Unsko-sanski kanton

U Skupštini Unsko-sanskog kantona egzistirat će osam stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 16 zastupnika. SDA će imati devet, a-SDA osam zastupnika, dok SDP-u pripadaju tri kao i Laburističkoj stranci. Po dva zastupnika imat će SBB, DF i Nezavisni blok, a jednog Naša stranka.

Posavski kanton

Skupština Posavskog kantona sastojat će se od osam stranaka, a za parlamentarnu većinu potrebno je 11 mandata. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 11 zastupnika. Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog Posavska stranka, SDP, SBB, PDA i DF.

 

Izvori: AA – Anadolu Agency, Faktor.ba
*moguća su odstupanja od navedenih informacija
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh