logo
bios

Raspad sistema u Nezavisnom bloku

Objavljeno prije 7 mjeseci . u sri, jan 16th, 2019
RASPAD SISTEMA U NEZAVISNOM BLOKU: I Sadik Ahmetović otkazao lojalnost Senadu Šepiću!

Nakon zastupnika Nezavisnog bloka Elvedina Volodera koji je prije desetak dana otkazao poslušnost stranačkom šefu, Senadu Šepiću, oglasio se i jedan od osnovača Nezavisnog bloka, Sadik Ahmetović, pozivom Šepiću da podnese ostavku i mjesto predsjednika stranke prepusti Fuadu Kasumoviću.

Nakon neuspjele kandidature za dopredsjednika Republike Srpske, jedan od osnivača Nezavisnog bloka, Sadik Ahmetović, pozvao je stranačkog lidera Senada Šepića da podnese ostavku i mjesto predsjednika stranke prepusti Fuadu Kasumoviću.

“Senad Šepić se treba povući s mjesta predsjednika NB-a i spasiti projekt koji ima budućnost na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku najbolje je rješenje da stranku do redovnog kongresa vodi Fuad Kasumović, jer jedini među nama ima izborni legitimitet koji je proizašao iz prethodnih izbora”, poručio je Ahmetović. 

On ističe da bi, da nije bilo rezultata iz Zenice, politika koju je vodio Šepić u potpunosti propala i doživjela potpuni neuspjeh. 

“Ukoliko drži do principa izrečenih na račun svoje bivše stranke, isti su ga pristigli i u Nezavisnom bloku. Šepić bi kao odgovoran čovjek i čovjek s principima trebao ispoštovati princip da stranku trebaju voditi ljudi s izbornim legitimitetom, a to je u ovom trenutku jedino Fuad Kasumović”, kazao je Ahmetović za Klix.ba. 

Kako kaže, Nezavisni blok se pretvorio u uzak krug Šepićevih prijatelja, kumova i familijarno povezanih osoba, odnosno identično onome što je kritikovao u SDA. 

“Nezavisni blok se formirao godinu prije PDA i Naroda i pravde, a ove dvije stranke su napravile skoro pa više od NB-a za samo nekoliko mjeseci postojanja. U međuvremenu je pet doktora nauka iz rukovodstva Nezavisnog bloka distancirano ili su se distancirali zbog pogrešne politike koja se kroz organe vodi. A politika se uglavnom vodi pod obavezom da se slijepo klima glavom predsjedniku stranke”, rekao je Ahmetović. 

Zaključio je da NB ima šansu samo s ljudima s legitimitetom i obrazovanim ljudima te zbog toga misli da takve osobe trebaju preuzeti NB i spasiti projekt. 

“U suprotnom, nezavisni blok će doživjeti svoj potpuni neuspjeh i nestati s političke scene”, smatra Ahmetović.

Loš izborni rezultat pokrenuo je žestoke sukobe u partiji koju su osnovali otpadnici SDA predvođeni Senadom Šepićem i Sadikom Ahmetovićem.  

Kap koja je prelila čašu unutarpartijskog nezadovoljstva bio je izbor Amera Obradovića za šefa Kluba zastupnika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. Izbor je problematizirao zastupnik Nezavisnog bloka Elmedin Voloder koji je poslao otvoreno pismo stranačkom Predsjedništvu. Voloder se usprotivio bahatom postupku predsjednika Senada Šepića, koji je za šefa Kluba zastupnika, bez ikakvih kosultacija i demokratske procedure, imenovao Amera Obradovića, svog vjenčanog kuma!

Da se NB nalazi u dubokoj krizi, potvrđeno je i na posljednjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH na kojoj  zastupnici ove stranke nisu imalu usuglašen stav ni oko jednog pitanja nego su se ponašali kao razbijena vojska. 

Nezavisni blok je na izborima prošao iznenađujuće loše s obzirom na činjenicu da su uživali bezrezervnu podršku nekih od vodećih medija u BiH. U deset kantonalnih skupština osvojili su svega 10 mandata, od čega pet u Zeničko-dobojskom kantonu za šta je prvenstveno zaslužan aktuelni gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. 

– Sve rezultate koje smo postigli zasluga su gospodina Fuada Kasumovića. Hitno je potrebno djelovati i pokušati spriječiti samovolju pojedinaca i grupa, obavezno izvršiti izbor novih i razrješenje nekih članova Predsjedništva stranke, dogovoriti održavanje prvog kongresa i pokušati spasiti obraz svima jer je prepucavanje preko medija i Facebooka te iznošenje ‘prljavog veša’ u javnost suprotno interesima stranke, pogotovo zbog slabljenja pregovaračkih pozicija nakon izbora – napisao je Voloder u svom pismu koje je, prema saznanjima “Slobodne Bosne” poslao u dosluhu s Kasumovićem.

“Nezavisni blok je zahvaljujući meni ostavrio rezultat da je od 253 partije, sedma partija u ovoj državi. Ako pogledate gdje su osvojeni rezultati, jasno će vam biti da je Zenica iznijela ove rezultate”, pohvalio se prije neoliko dana Kasumović na N1 televiziji, uz napomenu kako poštuje Šepića kao predsjednika stranke. . 

(S.B.)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh