logo
bios

Puzigaća i Bradara “srušili” zakon o izbornim jedinicama

Objavljeno prije 3 mjeseca . u čet, jul 19th, 2018
Sjednica Doma naroda FBiH još nije počela, Klub Bošnjaka na vanrednim konsultacijama.

Iako najavljena za 13.00 sati, još nije počela vanredna sjednica Doma naroda FBiH sa jednom tačkom dnevnog reda – Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po hitnom postupku.

Uoči početka sjednice, delegati iz Kluba Bošnjaka izašli su iz sale i u toku su konsultacije ovog Kluba.

Iako se prethodnih dana polemisalo o njihovom dolasku, delegati Kluba Hrvata koji dolaze iz HDZ-a BiH pojavili su se u sali Federalnog parlamenta.

Navodno će dva od tri člana Kolegija, Lidija Bradara i Drago Puzigaća, zakon proglasiti štetnim za vitalni nacionalni interes. Ovaj scenario u praksi bi značio da od usvajanja zakona nema ništa, odnosno da neće ni ići na Ustavni sud.

Inače, zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH predložili su SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka.

Zakon je prije mjesec dana usvojen na vanrednoj sjednici Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, kojoj nisu prisustvovali poslanici Kluba HDZ-HNS.

Predlagači ističu da ovaj prijedlog rješava problem implementacije izbornih rezultata nakon Opštih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, te stoga očekuju podršku u Domu naroda.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh