logo
bios

Propast uzgoja malina u BiH

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pon, mar 18th, 2019
Propast uzgoja malina u BiH: Tako skupe na pijaci, a tako jeftin otkup… Kilogram prve klase samo 1 KM!

Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade

Porodica Muslije Muslimovića iz bugojanskog naselja Kula proteklog vikenda odlučila se na proširenje plasteničke proizvodnje, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva s plasmanom malina.

-Malinu smo sijali na površini od 2,5 duluma, ali smo dulum prošle jeseni iskorijenili, jer nismo bili zadovoljni otkupnom cijenom. Isto planiramo uraditi s još pola duluma, jer više ne vidimo perspektivu u malinarstvu – kazao je ovaj poljoprivrednik.  

Ističe da informacije, kojima raspolažu malinari, nagovještavaju kraj malinarstva i da još uvijek niko od otkupljivača nije ponudio ugovore s akontativnom cijenom maline u 2019.  

-Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade – naglasio je.

Dodaje da veliku šansu sada vidi u plasteničkoj proizvodnji i da je već zasijao neke sorte povrća, koje planira ponuditi kupcima.  

-U plasteniku od stotinu kvadrata počeli smo sadnju paradajza „matias“, dok u manjem plasteniku planiramo zasijati krastavac. Rasad koristimo, uglavnom, iz vlastite proizvodnje – kaže Mslimović u razgovoru za Fenu.

Naglasio je, također, da će na jednoj od njiva zasijati 4.000 sadnica paprike „kaptur“, i petsto sadnica žute paprike „babura“.

– Ove godine smo ranije započeli sjetvu, jer namjeravamo tržištu ponuditi naše proizvode u vrijeme kada se može postići dobra cijena – kazao je.

Zaključuje kako plastenička proizvodnja zahtijeva dosta ulaganja i puno posla,  ali da se trudom i voljom može ostvariti željeni prinos i kvalitet.  

-Na površini od šezdeset kvadrata, prošle godine imali smo 750 kilograma paradajza, koji smo ponudili komšijama i restoranima. Sve smo prodali, i bili veoma zadovoljni – istaknuo je Muslija Muslimović.

BUKA PORTAL

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh