logo
bios

Proglas Blaža Kraljevića: Nema podjele,sačuvat ćemo Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno prije 2 mjeseca . u pon, avg 6th, 2018

Proglas Blaža Kraljevića: Nema podjele,sačuvat ćemo Bosnu i Hercegovinu

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Politički aktivista u iseljeništvu je bio od 1967. godine. Po dolasku iz imigracije u Hercegovinu, krajem 1991., postao je šef promidžbe Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

Osim toga jedini je, što je izuzetno krucijalno, imao čin generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tj., bio je vojno-hijerarhijski najviša soba na hercegovačkom prostoru. To nikako, ni u kom slučaju, nije odgovaralo ˝ZNA SE˝ kome.

Borio se za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu,bez kantonizacija i etničkih podjela.Zbog toga je došao u sukob s Matom Bobanom i HVO-om koji zastupaju sasvim suprotne stavove.

Najžalosnije je to  što mu je život nasilno oduzela ruka iz njegova naroda.Prije 26 godina, “veliki“ Hrvati ubiše Hrvate.Pored Blaža Kraljević ubijeno je i njegovih osam saboraca, i Bošnjaka i Hrvata.A to su: Gordan Čuljak,Šahdo Delić,Ivan Granić
Mario Medić,Marko Stjepanović,Rasim Krasnići,Osman Maksić,Vinko Primorac.

No,Blaž Kraljević će uvijek živjeti u nama i kroz nas,nikada neće biti zaboravljen kao i njegov čuveni proglas:

“Poručujemo svim građanima BiH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima, da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića. Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani. Nema podijele BiH“, poručio je Kraljević tada.

Možemo, dodao je,  i hoćemo sačuvati BH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju.

Za  svoju istinu,ideje,stavove platio je životom. A istina? Istina će kad-tad izaći na vidjelo i krivci za ovaj zločin bit će kažnjeni, jer pravda je spora ali dostižna.Neka bude pravda pa makar propao svijet,ali svijet nikada nije propao zbog pravde već zbog nepravde.

Ante Nobilo o Blažu Kraljeviću:

“Ubojstvo Blaža Kraljevića je zaista izvršeno očigledno po zapovjedi s višeg mjesta kako bi se uklonila spona koja je povezivala bošnjački i hrvatski narod u BIH u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. HOS u BiH iz 1992. godine je bila istinska bošnjačko–hrvatska vojna formacija i prepreka hrvatsko–bošnjačkom ratu.”

Nermin Šečo

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh