logo
bios

Premijer Ganić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH

Objavljeno prije 1 mjesec . u pet, sep 13th, 2019

Na Atletskom stadionu u Zenici održava se Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH. Organizator je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, a domaćin, po treći put, je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Prvenstvo je svečano otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, koji je, uz čestitke svim učesnicima igara, poželio da na borilištima pokažu da su ravnopravni članovi sportske zajednice. Istakao je da Vlada pruža finansijsku podršku perspektivnim sportistima, redovno izdvaja i sredstva za potporu turnirskih i ligaških takmičenja klubova, zatim za kotizaciju i članarine, kao i za invalidski i školski sport.

“Ovo sve radimo zato što smo svjesni činjenice da sportski rezultati jednim dijelom zavise i od finansijske podrške, uz druge faktore koji su potrebni za njihovo ostvarenje, kao što su talenat, dobra organizacija i stručlni rad. Naša je obaveza da pružimo materijalnu podršku sportu i da ga usmjeravamo u pravcu koji je u skladu sa onim što se naziva javni interes u sportu. Javni interes podrazumijeva kako postizanje vrhunskih rezultata, tako i sve one sportske aktivnosti kojima se postiže unapređenje zdravlja građana, a posebno djece i osoba sa tjelesnim invaliditetom”, kazao je premijer ZDK, naglasivši da se cjelokupno društvo, kako institucije vlasti tako i društvene organizacije, mora intenzivnije posvetiti osmišljavanju kreativnih programa za osobe sa invaliditetom.

Na prvenstvu učestvuje 130 takmičarki i takmičara iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije te BiH. Natječu se u tri discipline – trka u kolicima na 100, 200 i 400 metara, bacačke discipline koplje, kugla, disk i čunj te u šahu.

Pres služba ZDK

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh