logo
bios

Postignut dogovor Grada Zenice i Cesta FBiH, neće biti blokade saobraćaja 15. decembra

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pet, dec 14th, 2018

U Gradskoj upravi Zenica danas je održan sastanak gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, predstavnika mjesnih zajednica i Cesta FBiH gdje je dogovoreno da neće biti blokade saobraćaja 16. decembra te da će izvođači radova poduzeti sve što je u njihovoj mogućnosti da obezbijede što sigurnije odvijanje saobraćaja obilaznicama koje su opterećene zbog rekonstrukcije tunela Vranduk.Sastanku u Gradskoj upravi Zenice prisustvovali su i izvođači radova na rekonstrukciji tunela Vranduk, a u proteklih nekoliko dana neovisna kuća koja je bila angažovana kao nadzorni organ obišla je mjesne zajednice kroz koje se trenutno odvija saobraćaj zbog rekonstrukcije tunela Vranduk.

Nakon obilaska terena dogovorene su aktivnosti koje će se poduzeti s ciljem osiguranja što veće bezbjednosti mještana mjesnih zajednica, ali i odvijanja saobraćaja obilaznicama.

Sigurnost pješaka bio je prioritet, a na današnjem sastanku su izvođači radova i predstavnici Cesta Federacije BiH kazali kako će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da što ranije pristupe stvaranju adekvatnijih uvjeta za odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka, ali da im trenutno problem predstavljaju snježne padavine.

Mjesne zajednice od Cesta Federacije BiH i izvođača radova zahtijevali su proširenje saobraćajnica u određenim mjesnim zajednicama, pravljenje trotoara za kretanje pješaka, autobusnih stanica, proširenja za mimoilaženje na određenim lokacijama, ali i postavljanje saobraćajne signalizacije i većeg angažmana policijskih službenika.

Predstavnici Ceste Federacije BiH su potvrdili da će bez odlaganja pokrenuti aktivnosti na realizaciji zahtjeva mjesnih zajednica, kako ne bi došlo do blokade puta.

“Koordinacija mjesnih zajednica je apsolutno u pravu. Neke službe u JP Ceste Federacije BiH nisu na vrijeme završile potrebne aktivnosti, vezano između ostalog, za prijateljsko okruženje ali i sigurnost saobraćaja. Neće biti blokade puta koja je bila najavljena. Veći dio zahtjeva mjesnih zajednica JP Ceste Federacije BiH je prihvatilo i još uvijek razgovaramo o uslovima sporazuma. Nastavit ćemo održavati kontinuirane sastanke o ovom pitanju. U slučaju nepoštivanja zahtjeva mještana, spremni smo blokirati cestu”, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

I predstavnici mjesnih zajednica iskazali su zadovoljstvo današnjim sastankom i dogovorima, ali svi zahtjevi morat će proći kroz protokol JP Ceste FBiH prije nego se stavi potpis na ugovore o održavanju puteva i njihovoj rekonstrukciji nakon završetka radova. 

Istakli su da će sastanci biti zakazani svaka dva mjeseca tokom izvođenja radova te da će u slučaju nepoštivanja stavki iz ugovora koji će biti napravljen mještani blokirati odvijanje saobraćaja čime bi došlo do otežavanja izvođenja radova na tunelu i mostovima u Vranduku.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh