logo
bios

Populisti će možda osvojiti Europski parlament, ali …

Objavljeno prije 5 mjeseci . u sub, mar 9th, 2019
Populisti će možda osvojiti Europski parlament, ali će to biti pobjeda Bannona i SAD-a
Kapitalizam koji smo oduvijek poznavali, onaj koji je živio od čovječanstva u kojem je bilo 20% dobro potkovanih potrošača i 80% robova koji za njih proizvode, više gotovo da ne postoji. I ne samo to. Danas se 80% robova razvilo i promijenilo svoje ime. Umjesto siromašnih crnaca, smeđih ili žutih sada se zovu tržištima u nastajanju.

I ne samo to. Dok su prije njihova gospodarstva, koja su izvozila sirovine, vrijedila koliko njihova leđa koja za nas uništavali teški radovi, danas vrijede nezamislive brojke. Samo Kina i Indija zajedno proizvode 33 000 milijardi dolara roba i usluga, a EU usporava i proizvodi 21 000 milijardu dolara, dok Sjedinjene Države, koje su nekada bile stup globalnog gospodarstva, proizvode 19 500 milijardi dolara  godišnje.

Sedam glavnih tržišta u nastajanju, a to su Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska, gotovo su udvostručili svoju ekonomsku moć, dok udio zemalja skupine G7 u postotku globalnog BDP-a dramatično pada. Prema studiji poznate konzultantske tvrtke PwC, u prva 32 gospodarstva sljedećih petnaest godina biće 20 tržišta u nastajanju, a Kina i Indija će nadmašiti SAD. Skromna i eurom devastirana Italija će pasti čak ispod Vijetnama, Filipina, Južne Koreje, Irana i Pakistana.

Štoviše, očekuje se da današnja kriza u nastajanju već skriva uobičajeni skok za spekulativne i proizvodne djelatnosti, uz astronomski profit za ulagače. Naravno, tamo gdje država ne smije intervenirati i nevidljiva ruka tržišta čini što joj je volja.

Poanta je da će ljudi s cipelama od 5000 dolara koji se sada nalaze na Manhattanu, Hong Kongu, Davosu ili Frankfurtu i dalje uzimati novac, ali za razliku od prije samo nekoliko godina si više neće mogu priuštiti da vrijeđaju crne, smeđe ili žute robove. Optužbe, ili čak sumnje za rasizam je jedna od posljednjih stvari koje žele u svijetu.

Sve što treba je naslov u The Wall Street Journalu koji insinuira rasističke primisli nekoga od ulagača i za nekoliko minuta će ostati bez milijardi. Nemilosrdni proglas bi odjeknuo kao etikete rasizma i ksenofobije koje se danas prišivaju vladama koje se protive imigraciji, ali bi se čuo diljem svijeta.

Wall Street, USA, banke, berya, novac

Europske zemlje su još uvijek bogate, sa značajnim plijenom u privatnoj imovini, što među međunarodnim ulagačima potiče velike apetite. Drugim riječima, ovdje će se nastaviti poslovati, ali s niskim profilom. Ali se sve promijenilo na gore i bez lijeka, posebno nakon što su se neki europski suverenisti povezali sa  Steveom Bannonom. To je neodgovoran politički čin, jer Bannon ovdje nije došao da oslobodi europske narode, nego da se stvore uvjeti za prijenos europskog kapitala u SAD.

Tržišta planiraju svoju budućnost, uključujući političku, ali ne u nekoliko glupih mjeseci kao Europljani, već za 10 ili 30 godina. Sada međunarodni investitori, nakon gore spomenutog nepopravljivog preokreta, gledajući dobro na tržišta u nastajanju “crnaca, smeđih i žutih” i odabiri sugovornike koji neće završavati na naslovnicama The Wall Street Journala ili Bloomberga kao “populistički rasisti”. Oni to ne moraju ni biti, ali će ih se takvima prikazati.

Da budemo jasniji, “Big Business” su neće udati za kratkoročni trijumf 2019. Bannona i njegovih prijatelja u EU. Ostat će mirno na površini i financirat će nagli pad populista i povratak uobičajenih poslušnika.

Povijest pritisaka na stranke od strane lobista i tržišta, uz financiranje, međusektorsku potporu, rad na medijskom uvjeravanju, akademski i posebno ekonomski terorizam usmjeren protiv birača su poznate taktike. Centar će se u sljedećih 5 do 10 godina vratiti, ali pitanje u kakvu Europu.

Problem je što ni “populisti” i “suverenisti” u usponu, iako treba definirati tko pripada jednoj skupini, a tko drugoj, zapravo ne namjeravaju poduzeti radikalne korake. Eurozonu nitko ne namjerava ozbiljno potkopati, kamoli minirati. Mnogi su uvjereni da više nitko ne može zaustaviti “populizam”, ali bez konkretnih mjera i važnih odluka će se ovaj fenomen istopiti sam, kao snijeg na proljetnom suncu.

Zašto? Iz prostog razloga što su europske zemlje podređene dolaru i Washingtonu. A političari? Oni će se ponašati kao miševe koji skaču s broda.  Vrlo je malo onih koji shvaćaju da se iza već opisanih epohalnih postkapitalističkih manevara događa nešto još nečuvenije. Europljani se i dalje slijepo drže grupe FAANG, koju čine tehnološki divovi Facebook , Apple,  Amazon, Netflix  i Google, ali ne vide da se na Istoku uzdižu divovi poput Alibabe, Tencenta, Huaweija i da s druge strane planeta tisuće drugih i sličnih kompanija niču posvuda. Umjesto da se fokusiraju na Istok, naši “populisti” i “suverenisti” se  drže za skute velikog svjetskog hegemona.

Međunarodni transportni "Koridor sjever-jug"

FOTO: Međunarodni transportni “Koridor sjever-jug”

Koju je mjeru donijela ijedna populistička ili suverenistička vlada ili vladajuća stranka a da je bila protiv volje Washingtona? Sankcije Rusiji se redovito produžuju. U križarskom ratu protiv Huaweija su se također zbili redovi. Odluke i izjave koje se tiči Sirije, Irana i Iraka također. Venezuela? Nitko nije jasno i glasno rekao da se radi o ekonomskoj agresiji i pritisku na suverenu zemlju. Nekakve stidljive polumjere, poput uspostave još uvijek nefunkcionalnog platnog sustava za poslovanje s Iranom, nisu vrijedne spomena.

Nije vrijedno spominjati ni tvrdoglavost Njemačke koja mora izgraditi “Sjeverni tok 2” ili će se suočiti s još većim usporavanjem rasta, možda i recesijom. Usput, ove male korake čine zemlje u kojima na vlasti nisu protestne stranke, a tamo gdje jesu, poput Italije, ne čini se ništa. Čak i Viktor Orban gleda da se vagon Fidesza ne odvoji od vlada Europske pučke stranke, a Poljska je s “populistima” stranke “Pravo i pravda” preuzela ulogu Velike Britanije, “trojanskog konja” Washingtona u truloj EU.

Međutim, tehnološki divovi postupno stječu ključeve života na planeti u svakom polju, od financija do medicine i komunikacija, od civilnog i komercijalnog prijevoza do energije i sirovina, od sektora nekretnina do obrane i hrane, i tako dalje unedogled.

Tehnološki divovi to mogu učiniti jer su upravo oni, a ne stari industrijski kapitalizam, patentirali gotovo sve što je u proteklih 20 godina stvoreno na Zemlji. Njihova neograničena moć je probila atmosferu širenjem umjetne inteligencije. To je sjajno, jer samo inteligencija pokreće čovječanstvo, a tko će njome upravljati, taj će kontrolirati svijet.

Viktor Orban

FOTO: Viktor Orban

U tom smislu, populizam i suverenizam imaju potencijal da se razviju u novu crtu obrane naših ustavnih prava pogaženih od strane EU i Washingtona. Ali u svjetlu odvratne izdaje politički korektne ljevice i okretanja takozvane “desnice” jednom Stevu Bannonu sada je to besmisleni marš bez ikakvog cilja. Tko je krivac?

Moglo bi se reći da je to Matteo Salvini i njegova beskrajna ambiciji da postane vođa populizma EU, zajedno sa svjetski poznatim zlom koji nikada nije i neće raditi protiv Amerike. Sada se stvara populistički tabor za ono što će biti nesigurna europska pustolovina koja je predodređena da u nekoliko godina postane ruglo povijesti.

Ka Istoku se nitko ne usuđuje okrenuti, a Manhattan, Davosu i Frankfurt, uz grupu FAANG, sigurno će heretike, zajedno s narodima koje predstavljaju, pogušiti u plinskoj komori imena Eurozona. Za mahnitu glupost proglašenja “pobjede za nekoliko mjeseci” na europskim izborima, europske narode će kazniti oni koji budućnost planiraju za 10 ili 30 godina. Oni naziru 100% kisika kojeg udišemo, a da naše političke elite nisu osigurale rezervne boce na Istoku.

S takvim pristupom naših populista i oružjem kojeg imaju, tržišta i tehnološki divovi ne mogu izgubiti. Najglasniju laž ikada ispričanu narodima da njihovu volju nitko ne može pogaziti nam priča tko…? Populist Salvini i njegov prijatelj Bannon.


 N. BABIĆ – Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh