logo
bios

Poklon od 16 miliona KM godišnje: Općina Zenica ArcelorMittalu poklonila odlagalište otpada Rača

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pet, nov 16th, 2018

Industrijska deponija Rača nalazi se na blizu šest kilometara udaljenosti od centra Zenice i smještena je u neposrednoj blizini domaćinstava naselja Tetovo i Gradišće. Na ovoj deponiji površine skoro 700.000 kvadratnih metara, kompanija ArcelorMittal Zenica svakodnevno odlaže trosku i drugi industrijski otpad, a veća grupa neidentifikovanih osoba svakodnevno vrši iskop berne, metalnog otpada, kojeg kasnije prodaju kako bi preživjeli.

Gomile otpada, nasipi koji su već formirali veliko odlagalište i brda troske, stvaraju se već 125 godina. Iz Eko foruma Zenica u razgovoru za Klix.ba su kazali kako su prema podacima iz katastra vlasnici deponije Rača Grad Zenica i preduzeće “Željezara” Zenica.

Međutim, Željezara nije vlasnik tog zemljišta, i to od 6. novembra 2000. godine kada je Općinsko vijeće Zenice Zaključkom o preuzimanju dijela zemljišta koje je u katastru i zemljišnim knjigama upisano kao korisništvo Željezare Zenica izmirilo dugovanja KGZ-a nastalih u prethodnom periodu.

“Tako je Općina postala vlasnik zemljišta u kojem je sada poslovna zona ‘Zenica’, ali i kompletne deponije Rača. U novembru 2010. godine Općina Zenica i ArcelorMittal Zenica potpisali su Protokol o korištenju industrijske deponije Rača, kojim je Općina Zenica kompaniji ArcelorMittal dozvolila trajno deponovanje industrijskog otpada Rača bez ikakvih naknada ili dodatnog uslovljavanja”, kazali su iz Eko foruma Zenica.

Komunalna deponija Mošćanica za odlaganje otpada naplaćuje od 25 od 50 KM po toni, dok je na Rači besplatno. Također, ArcelorMittal do danas nije podnio zahtjev za izdavanje dozvole za industrijsko odlagalište Rača u skladu s propisima Federacije BiH.

“Do danas ArcelorMittal nije podnio zahtjev za izdavanje dozvole, ta deponija se koristi protuzakonito, a nadležna (federalna) inspekcija ne reaguje. Federalna uprava za inspekcijske poslove ne zna da je vlasnik Rače 100 posto Grad Zenica, nego misli da su vlasnici 1/3 ArcelorMittal, a 2/3 Grad Zenica. Federalna inspekcija je u posljednjih 7 godina samo dva puta bila na Rači, 6. novembra 2015. i 16. februara 2016., ali nije im zasmetalo to što deponija nema okolinsku dozvolu, nego su bili zadovoljni postojanjem Protokola iz 2010. godine, te Planom prilagođavanja i rehabilitacije koji je gradu Zenici kao vlasniku deponije izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma 6. novembra 2015. godine”, dodali su iz Eko foruma Zenica.

Prema Planu upravljanja otpadom kompanije ArcelorMittal Zenica iz 2016. godine, godišnje se na Raču odloži blizu 668.000 tona otpada, što po cijeni s Mošćanice od 25 KM po toni iznosi skoro 14 miliona KM bez PDV-a. S tim sredstvima, Zenica bi za samo tri godine uspjela vratiti kredit za Glavnu gradsku magistralu kojim se grad zadužio za narednih 25 godina.

Na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, uskoro će biti održana tematska sjednica Gradskog vijeća Zenica na temu “Deponija industrijskog otpada Rača”. Tim povodom pozvani su svi subjekti koji smatraju da raspolažu određenim informacijama, a koje bi mogle doprinijeti što kvalitetnijoj i sveobuhvatnijoj pripremi tematske sjednice, da informacije u pismenoj formi dostave Stručnoj službi Gradskog vijeća.

Piše: E. M./Klix.ba
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh