logo
bios

Počinje proces uspostave nove većine u Skupštini ZDK

Objavljeno prije 4 mjeseca . u pet, feb 1st, 2019

Nakon što je jučer, 31. januara, formirana nova skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, koju će predvoditi Stranka demokratske akcije, već je zatraženo održavanje 3. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK, kako bi se izvršile izmjene pojedinih rukovodilaca u tijelima ove skupštine, s obzirom na novonastale promjene.

Nova većina zatražila je da sjednica Kluba poslanika Bošnjaka bude održana u srijedu, 6. februara, sa dvije tačke dnevnog reda:

1. Izbor novog predsjednika i zamjenika predsnednika Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK;
2. Predlaganje drugog/novog kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK.
Uz ovaj zahtjev navedeno je i obrazloženje u kojem se kaže:

“S obzirom da je nedavno formirana nova skupštinska većina u Skupštini ZDK, a nakon što je prethodno došlo do raspada, odnosno promjene prvobitno formirane skupštinske većine u 8. sazivu Skupštine ZDK, a za vrijeme koje je izabran predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba poslanika Bošnjaka, te u vrijeme koje je Klub poslanika Bošnjaka predložio kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koji trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Skupštine. Nakon promjene skupštinske većine, treba doći i do promjene rukovodstva Kluba poslanika Bošnjaka, koje je izabrano podrškom sada već nepostojeće skupštinske većine na 1. sjednici ovog kluba, održanoj 23. novembra 2018. godine, kako bi Klub poslanika Bošnjaka slijedom toga mogao predložiti i novog kandidata za predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koji ima podršku nove skupštinske većine.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a koristeći ovlaštenje iz člana 7. stav 2. Poslovnika o radu Kluba poslanika Bošnjaka 8. saziva Skupštine ZDK (“Službene novine ZDK”, broj 17/18), kojim je propisano da je predsjednik Kluba dužan sazvati sjednicu na zahtjev najmanje jedne trećine članova Kluba, ovim putem podnosimo zahtjev za sazivanje 3. sjednice Kluba poslanika Bošnjaka za dan 6. februar 2019. godine, sa početkom u 10 sati i sa gore navedenim dnevnim redom.”

nasarijec

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh