logo
bios

Počela izgradnja oba kraka autoputa Sarajevo – Beograd

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pon, maj 20th, 2019

Izgradnja dionice na Koridoru 11 od Preljine do Požege u Srbiji dužine 30,9 kilometara počela je u petak, 17. maja, a vrijednost radova je 450 miliona eura.

Dionica Preljina-Požega bit će dio autoputa Beograd-Južni Jadran, ali i budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, jer je u planu da od Požege bude izgrađeno još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Autoput Sarajevo – Beograd, dvije trase

Izvođač je kineska kompanija China Comunications Construction Company, koja je već pripremila gradilišni kamp u blizini Lučana u kome će biti smješteno oko 200 radnika, a radovi bi trebalo da budu završeni za dvije i po godine.

Ta dionica, na kojoj će biti tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje, povezaće Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga – Moravički i Zlatiborski.

Dionica Preljine – Požega (približna trasa)

Ova dionica predstvalja dio istočne trase autoputa puta Sarajevo – Beograd, koja ide južno od Beograda kroz centralnu Srbiju, a zatim preko istočne Bosne do Sarajeva, podsjeća BiznisInfo

Autoput Bijeljina – Kuzmin

Drugi krak ide zapadno od Beograda postojećim autoputem ka Zagrebu, a potom se kod sela Kuzmin odvaja ka Bijeljini, odakle ide ka Brčkom, Tuzli i Sarajevu.

Izgradnja zapadnog kraka također je nedavno počela, i to također na teritoriji Srbije, tačnije kod sela Kuzmin odakle se će graditi autoput ka Savi, odnosno granici sa BiH.  

biznisinfo.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh