logo
bios

Plavoperajna tuna – 2,7 milijuna eura za jednu ribu!

Objavljeno prije 6 mjeseci . u sub, jan 5th, 2019

Ovo nije priča za ljude koji ne vole sushi. Kao ni za one čitatelje koji su protiv prekomjernog izlova ribe. Za sve ostale je ova priča iz tokijske ribarnice pravi kuriozitet.

Za rekordnu sumu od oko 2,7 milijuna eura je u Tokiju na jednoj aukciji prodana ogromna plavoperajna tuna. Tu 278 kilograma tešku životinju je tijekom prve aukcije ove godine u novoj ribarnici japanskog glavnog grada kupio lanac restorana Sushi Zanmai. To je ok 9700 eura po kilogramu. Riba je ulovljena u Omi, jednom od japanskih područja koje važi kao jedno od najboljih za ribolov tune, a nalazi se na sjeveru glavnog japanskog otoka Honshu. 

Aukcionar na aukciji ribe u Tokiju (Getty Images/Tomohiro Ohsumi)

Novogodišnja aukcija u Tokiju

Nigdje na svijetu se ne jede toliko plavoperajne tune kao u Japanu. Prekomjerni izlov, koji je već dugo izložen kritikama na međunarodnoj razini, doveo je do toga da se znatno smanjio broj te ribe, zbog čega je ona postala jako ugrožena vrsta.

Visoke cijene na početku svake godine

Kiyoshi Kimura, predsjednik spomenutog lanca restorana, međutim, nije se dao omesti od tih činjenica. On je već od 2012. do 2017. uvijek tijekom prve aukcije u godini kupovao najskuplju tunu. 2013. je također platio dotad važeću rekordnu cijenu od oko 1,26 milijuna eura za tada ponuđenu plavoperajnu tunu tešku 222 kilograma.

Visoke cijene te novogodišnje aukcije, uzgred, nisu takve zbog kvalitete ribe. To je više jedna vješto smišljena marketinška akcija za početak nove poslovne godine. Kimura je nakon kupovine kazao: “Nisam računao s toliko novca. Ali, kad već imam mogućnost kupiti jednu dobru (ribu), onda želim da to moje mušterije i kušaju.”

Tržnica Toyosu i novogodišnja aukcija, tune izložene na podu (picture-alliance/dpa/E. Hoshiko)

Tržnica Toyosu

Aukcija je provedena na tržnici Toyosu koja je u listopadu tek otvorena u lučkom području Tokija. Tržnica ribom Tsukiji, koja je otvorena 1935. godine i koja je važila kao glavna ribarnica za ljubitelje ribe i morskih plodova, zatvorena je unatoč žestokim prosvjedima. Preseljenje na obližnji vještački otok je kasnio skoro dvije godine jer je Tokio imao problema sa zagađenjem zraka i okoliša u Toyosuu.Pogledajte video01:13

VIDEO: 2,7 milijuna eura za jednu ribu!

ml/cgn/mm (dpa, afp)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh