logo
SDA
SDA

Plaćamo ČLANSTVO u 160 međunarodnih organizacija, za neke od njih ste možda PRVI PUT ČULI

Objavljeno prije 7 mjeseci . u uto, feb 20th, 2018

SKUPO I (BES)KORISNO Plaćamo ČLANSTVO u 160 međunarodnih organizacija, za neke od njih ste možda PRVI PUT ČULI

Piše: Blic

Bosna i Hercegovina plaća članstvo u 160 međunarodnih organizacija i svako od njih je više nego opravdano.

 

To su zaključile institucije BiH, koje su imale zadatak Saveta ministara odnosno Ministarstva inostranih poslova da ispitaju opravdanost svakog pojedinačnog plaćanja i da daju pregled konkretnih koristi koje imaju od članstva.

– Zajednički stav ministarstava i institucija je da su članstva od izuzetne važnosti za svaku instituciju, da je korist koja se ostvaruje višestruka, te da zbog toga ne treba dovoditi u pitanje plaćanje članarine. Redovno godišnje izmirenje članarina omogućava učešće na međunarodnim konferencijama, učešće u radu pojedinih tela, kao i glasanje za određene pozicije u tim telima – navodi se u odgovoru Saveta ministara BiH na poslaničko pitanje Saše Magazinovića (SDP).

Provera

Na spisku organizacija u čiji budžet uplaćujemo novac su neke svima dobro poznate, poput Međunarodne organizacije rada (90.119 KM godišnje), Svetske trgovinske organizacije (53.557 KM), UNESCO (75.520 KM) ili UN (602.058 KM).

Međutim, brojne su organizacije za koje šira javnost nikada nije čula, poput Međunarodne komisije za elektrotehniku (43.569 KM), Internacionalnog transportnog foruma (18.816 KM) ili Centra za provođenja zakona jugoistočne Evrope (50.108 KM).

– Smela bih da se kladim u dobar novac da nije tačno da je neko zaista proverio članstvo BiH u 160 organizacija – kaže za „EuroBlic“ predsedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavnčkog doma BiH u ostavci Dušanka Majkić.

Prema njenim rečima, Bošnjaci nikada neće dovesti u pitanje ništa što je u vezi sa BiH, čak i ako nema nikakve koristi od toga.

– U nekoliko navrata sam pokušala da dobijem te informaciju, ali je uvek bilo zasipanje gomilom drugih podataka od kojih nisam mogla da vidim suštinu – kaže Majkićeva.

Pozitivno iskustvo

Član Komisije za spoljne poslove Mirsad Đonlagić naglašava da nije video analizu o opravdanosti članstva BiH u međunarodim organizacijama, ali kaže da ne veruje da postoje uzaludna članstva. To poredi sa svojim članstvom u organima svetske kuće košarke.

– Jedini sam čovek iz BiH koji je u vrhu evropske košarke, član Centralnog borda. U Ženevi sam predsednik Komisije za međunarodna takmičenja FIBA sveta, gde je 25 članova sa 5 kontinenata. Ako posmatram s tog aspekta članstvo BiH u FIBA, apsolutno imamo interes i korist od toga što smo članovi. Ako napravim paralelu sa ostalim članstvima, iako ne znam detalje, prosto ne mogu da verujem da bi negde bilo neko kurtoazno članstvo, tek tako, reda radi – zaključuje Đonlagić.

Brinemo i o zaštiti Dunava

Članstvo BiH u Savetu Evrope prošle godine koštalo je 644.977 KM, plus članstvo u još 12 njegovih organizacija poput grupe zemalja za borbu protiv korupcije GRECO.

Međunarodna pomorska organizacija keširala je iz Sarajeva 11.752 KM, Organizacija za zabranu hemijskog oružja 16.786 KM, Interpol 31.899 KM, Međunarodni krivični sud 61.205 KM, Međunarodna komisija za zaštitu Dunava 102.594 KM, a Regionalna kancelarija za saradnju mladih zapadnog Balkana 301.197 KM, piše Blic.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh