logo
bios

Općina Kakanj: “Putuju podaci, a ne građani”

Objavljeno prije 10 mjeseci . u pon, jan 28th, 2019
“Putuju podaci, a ne građani”: Općina Kakanj planira uvesti nove online platforme “eMatičar”, “eDijaspora”, “eDokumenti” i “ePitanja”

Sa ciljem kontinuiranog unapređenja kvaliteta usluga koje pruža građanima, Općina Kakanj planira uvesti nova softverska rješenja i online platforme.

Nakon što je u proteklom periodu izvršeno umrežavanje između općina F BiH čime je omogućeno da građani mogu dobiti rodni list, vjenčani list i uvjerenje o državljanstvu u Kaknju, bez obzira što su rođeni ili vjenčani u nekoj drugoj općini, sada se planira uvesti i online platforma “eMatičar”. Ova platforma omogućava građanima da na brz i jednostavan način podnesu elektronski zahtjev za ishodovanje izvoda iz matičnih knjiga, te da te dokumente dobiju brzom poštom na kućnu adresu u zemlji i inostranstvu.

Općina Kakanj planira uvesti i online platformu “eDijaspora” koja će predstavljati bazu podataka za inteziviranje saradnje i povećanje motiviranosti građana Kaknja koji žive u inostranstvu za učešće u razvojnim procesima kakanjske lokalne zajednice.

Općina Kakanj planira unaprijediti i postojeću dostupnost elektronske verzije svih obrazaca na način da će se uspostaviti online platforma “eDokumenti” koja će sadržavati bazu obrazaca, zahtjeva i formulara uz kratka objašnjenja za popunjavanje.

Planirana je i uspostava online platforme “ePitanja” koja će omogućiti da građani u svakom momentu mogu elektronski
podnijeti upit/zahtjev za određene aktivnosti, usluge ili status predmeta za koji su prethodno predali zahtjev.

“Moto kojeg slijedimo glasi “putuju podaci, a ne građani” i vrijedno ćemo raditi na ostvarenju tog principa koji odlikuje savremene administracije”, rekao je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Podsjetimo, Općina Kakanj je u proteklom periodu uvela i informacioni sistem “eParlament” koji omogućava glasanje vijećnika elektronskim putem uz upotrebu smart uređaja.

Press Općine Kakanj

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh