logo
bios

Opća bolnica Tešanj uvela genetičke analize …

Objavljeno prije 10 mjeseci . u ned, avg 5th, 2018

Opća bolnica Tešanj uvela genetičke analize: Pomažu ženama u trudnoći, a otkrivaju i uzročnik raka grlića maternice

Opća bolnica Tešanj inovativnim riješenjima dodatno osnažuje svoju učinkovitost po kojoj je poznata širom Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Stalna edukacija uposlenih kadrova uvijek im je bila primarni cilj. Zanimljivo je da se radi o jednoj od rijetkih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji gdje ne postoje liste čekanja.

Kako nam je potvrđeno, Opća bolnica Tešanj je u sklopu svog raznovrsnog programa uvela i molekularno-genetičke analize uz pomoć Real-Time PCR aparata. Ovom metodom se otkrivaju predispozicije za različita nasljedna oboljenja, a analizira se i uzročnik nastanka karcinoma grlića maternice.

Kako su nam kazali u Općoj bolnici Tešanj, najveća prednost ove metode je mogućnost detekcije vrlo malog broja kopija određene DNK u organizmu.

“Primjena genetičkih metoda ima veliku ulogu u dijagnostici različitih oboljenja. Prednosti PCR tehnologije su visoka specifičnost, te brzina i mogućnosti analize velikog broja uzoraka. Opća bolnica Tešanj za sada radi nekoliko analiza, jedna od njih je genotipizacija najraširenijih onkogenih tipova HPV-a. Infekcija HPV-om je glavni uzročnik nastanka karcinoma grlića maternice, koji je drugi najčešći tip karcinoma kod žena u svijetu. Na ovaj način će se omogućiti provođenje programa rane detekcije ovog karcinoma”, kazali su nam iz Opće bolnice Tešanj.

Još jedna vrlo bitna analiza je genetska analiza predispozicije za trombofiliju. Tokom trudnoće se povećava sklonost zgrušavanju krvi, pa će se tako problemi kod pacijentica koje su imale krvarenje u ranoj trudnoći, jedan ili više spontanih pobačaja, zastoj u razvoju ploda, nerazriješenu smrt ploda, prijevremeno odvajanje posteljice moći spriječiti na vrijeme.

“Analiza mutacija kod različitih malignih i autoimunih oboljenja, detekcija prisustva različitih mikroorganizama koji su uzročnici mnogih oboljenja su samo neke od mogućnosti ove tehnologije, a sve ove analize će se uvesi u budućnosti”, poručuju nam iz tešanjske bolnice.

Ovo je ogroman iskorak za tešanjsku bolnicu, a to potvrđuje i činjenica da ovakve analize uvode svi vodeći svjetski zdravstveni centri.

U narednom periodu ZOS radio će u svom programu ugostiti ljekare koji će moći odgovoriti na vaša dodatna pitanja i koji će dati više informacija o aparatu. Također, pacijenti već sada mogu dobiti informacije i u Službi za mikrobiologiju u Općoj bolnici Tešanj.

Redakcija/zosradio.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh