logo
bios

“On je idiot, mi smo u ludoj kući”

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sri, sep 5th, 2018

Izlazi najstrašnija knjiga o Trumpu dosad: “On je idiot, mi smo u ludoj kući”

NOVA knjiga o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i situaciji u njegovoj Bijeloj kući, prikladno nazvana “Strah”, potvrđuje gotovo sve najgore sumnje njegovih kritičara.

Željno očekivana knjiga istraživačkog novinara Boba Woodwarda o Donaldu Trumpu donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i suradnici neprestano pokušavaju kontrolirati kako bi izbjegli teža odstupanja.

Ministar obrane Mattis: Trump se ponaša kao osnovnoškolac

Washington Post često objavljuje neugodne opise 45. američkog predsjednika. Novinari tog lista Woodward i Carl Bernstein otkrili su 1972. skandal koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona.

Nakon susreta s Trumpom i njegovom ekipom za nacionalnu sigurnost o vojnoj nazočnosti na Korejskom poluotoku, ministar obrane Jom Mattis je navodno rekao suradnicima da se predsjednik “ponaša i ima razumijevanje kao učenik od 10 ili 11 godina”.

Kellis je ovaj nevjerojatni komentar navodno dao nakon što je Trump pitao svoje Vijeće za nacionalnu sigurnost zašto SAD uopće treba držati vojne snage u Južnoj Koreji, kao i posebnu obavještajnu jedinicu koja može promptno detektirati lansiranje balističkog projektila iz Sjeverne Koreje. “Činimo to da bismo spriječili treći svjetski rat”, odgovorio mu je Kellis.

Trump je htio likvidirati Asada, Mattis ga sabotirao i donio mnogo ograničeniji plan napada

Prema informacijama koje je skupio Bob Woodward, nakon kemijskog napada u travnju 2017. koji UN i zapadne zemlje pripisuju sirijskom režimu Bašara al-Asada, Trump je pozvao generala Mattisa i rekao mu da želi ubiti sirijskog predsjednika.

“Ubit ćemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijmo ih!”, rekao je Trump, a nakon razgovora Mattis se okrenuo prema jednom savjetniku i rekao mu: “Ništa od toga nećemo poduzeti. Bit ćemo puno odmjereniji.”

Šef kabineta: On je idiot. Ne može mu se ništa objasniti

Bob Woodward u knjizi “Strah: Trump u Bijeloj kući” opisuje čestu frustraciju šefa kabineta Johna Kellyja koji je tradicionalno najbliža osoba predsjedniku u “zapadnom krilu”.

Na jednome od sastanaka o Trumpu je navodno rekao: “On je idiot. Ne može mu se ništa objasniti. Skrenuo je. Mi smo u ludoj kući. Ne znam što tu radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao.”

Knjiga također donosi sliku američkog predsjednika koji je potpuno opsjednut istragom koju vodi specijalni tužitelj Robert Mueller, a u koju je uključen i FBI, o ruskom miješanju u izbore i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom. Njegovi napadi bijesa i paranoje oko istrage za koju se boji da bi mogla zahvatiti i njega navodno paraliziraju Bijelu kuću danima.

Suradnici mu skrivali papire kako ne bi povukao opasne poteze

 

Možda najšokantnija teza knjige je ta da je Trumpova administracija izvela svojevrsni “administrativni puč”, kako ga je opisao Woodward, kako bi spriječila Trumpa da realizira svoje najopasnije ideje.

Njegovi najviši članovi administracije, kao što je glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn, doslovno su mu skrivali dokumente sa stola kako ih ne bi potpisao. Cohn mu je tako navodno skrio dokumente o raskidanju trgovinskih ugovora s Južnom Korejom i NAFTA-e, odnosno trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom, jer se bojao da će to izazvati ekonomsku i međunarodnu krizu.

Cohn, koji je lani zaprijetio Trumpu da će dati ostavku, prema ovoj knjizi je Trumpa opisao kao “profesionalnog lažljivca” i priznao suradniku da je “ukrao dokumente s njegovog stola” kako bi “zaštitio zemlju”. Drugi izvori situaciju u Bijeloj kući opisali su kao “živčani slom”. Kelly je također nekoliko puta zaprijetio da će dati ostavku.

“Osjećao sam se kao da vječno hodamo po rubu litice. U drugim trenucima, pali bismo preko ruba”, komentirao je bivši tajnik kabineta Rob Porter

Članovi administracije i osoblja Bijele kuće ostali su potpuno zapanjeni Trumpovim navodnim nerazumijevanjem funkcioniranja vlade i međunarodnih odnosa, prezirom prema savjetima vojnih i obavještajnih lidera i nesposobnošću, odnosno nezainteresiranošću da išta nauči.

I Trump je ismijavao svoje podređene

Iako u knjizi Trumpovi suradnici ne kriju svoj prezir prema njemu, ni on navodno nije nimalo štedio svoje podređene: ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa nazvao je iza leđa “mentalno retardiranim”, “glupim južnjakom” i “izdajicom” zbog toga što se službeno izuzeo iz nadgledanja Muellerove istrage. Bivšeg šefa kabineta Riencea Priebusa opisao je kao “malog štakora”; a bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost i umirovljenog generala H. R. McMastera podrugljivo je imitirao i ismijavao njegova “jeftina odijela”.

Trumpov bivši odvjetnik John Dowd navodno je upozorio predsjednika da će, ako pristane odgovarati na pitanja Muellerovog tima, sigurno počiniti krivokletstvo i tako prekršiti zakon. Da bi ga uvjerio u to, Dowd je izveo simulaciju ispitivanja. Kako je Dowd i očekivao, Trump je zapinjao u odgovorima, proturječio sam sebi i lagao, dok na kraju nije izgubio živce i održao polusatni bijesni monolog u kojem je zaključio da je “cijela ta stvar prokleta prevara” i da “ne želi svjedočiti”.

Nakon što je Trump opet rekao Dowdu da želi svjedočiti i da misli da “će biti stvarno dobar svjedok”, Dowd mu je izravno odgovorio: “Vi niste dobar svjedok. Gospodine predsjedniče, bojim se da vam naprosto ne mogu pomoći.” Iduće jutro je dao ostavku.

Trump tvrdi da su i ovo lažne vijesti

Krajem kolovoza Trump se u jednom tvitu žestoko okomio na Carla Bernsteina, koji je s Bobom Woodwardom istraživao Watergate i postao ikona istraživačkog novinarstva.

“U cijeloj zemlji se rugaju Carlu Bernsteinu, čovjeku koji živi u prošlosti i razmišlja kao stari degenerik, izmišljajući priču za pričom! Fake News!”, napisao je Trump.

Bijela kuća zasad nije reagirala na objavu izvadaka nove knjige Boba Woodwarda, čije je objavljivanje predviđeno za 11. rujna.

 

Index

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh