logo
bios

NBA je ovakvog majstora čekala 58 godina

Objavljeno prije 8 mjeseci . u čet, apr 4th, 2019
NBA JE OVAKVOG MAJSTORA ČEKALA 58 GODINA: Dončić je tek drugi rookie koji je ovo uspio

Luka Dončić je odmah na početku svoje prve sezone u NBA ligi osvojio sve: legende, suigrače, publiku, suparnike, novinare. Jer u Dallasovom slovenskom ubojici dječjeg lica vidjeli su fenomen koji se rađa jednom u desetljeću, predodređen obilježiti budućnost najjače košarkaške lige.

Nitko Ameriku nije pokorio toliko brzo

Činjenica da je Dončić prekooceanski novajlija dječačkog izgleda koji je iz egzotične europske državice došao u Ameriku sa samo 19 godina i odmah po ulasku u brutalnu arenu s najboljim svjetskim košarkašima pokazao da mu ne treba nikakvo razdoblje prilagodbe na drugi kontinent, kulturu i “sport”, samo je povećala famu koja se oko njega stvara otkako je počeo igrati u NBA ligi. 

Nakon prvih deset utakmica imao je brojke kao samo još jedan novajlija u NBA povijesti

Točnije, famu koja se oko njega s razlogom stvarala nakon njegovih prvih deset utakmica u najjačoj ligi. Dončić je do tada imao ukupno 198 poena, 65 skokova i 44 asistencije. Jedini drugi igrač koji je nakon prvih deset NBA utakmica imao ovakve brojke bio je Oscar Robertson. Jedan od najvećih košarkaša u povijesti to je uspio početkom sezone 1960./61. 

Niti pet mjeseci kasnije Dončić je prije tjedan dana protiv Sacramenta s 28 poena te po 12 skokova i asistencija ostvario sedmi triple-double u prvoj NBA sezoni i tako došao do svog novog pothvata za povijest najjače košarkaške lige svijeta.

Pet mjeseci kasnije nadmašio je LeBrona, izjednačio se s Magicom i došao nadohvat najvećeg u nizu svojih podviga tijekom prve sezone

Slovenski rookie tako je po broju utakmica s triple-double učinkom prije američke punoljetnosti – 21 godine – nadmašio LeBrona Jamesa, koji ih je do tada imao pet, i izjednačio se s Magicom Johnsonom, kojem je to do tada uspjelo sedam puta. Dončić je inače LeBrona preskočio utakmicu prije, kada je učinkom 23-11-10 sam pobijedio aktualne prvake Golden State, a već se u sljedećem meču, samo dva dana kasnije, poravnao s Magicom. 

Učinak protiv Kingsa važan je jer je Dončić njime podigao prosjek na 21 poen, 7,6 skokova i 5,8 asistencija po meču u prvoj NBA sezoni i tako došao na najbolji put da postane tek drugi rookie u NBA povijesti koji će sezonu okončati s prosjekom 20 poena, sedam skokova i pet asistencija po utakmici.

Osim njega, to je otkako se igra NBA uspio jedino Oscar Robertson, ali prije gotovo 60 godina. 

Gotovo 60 godina nakon Robertsona postao je prvi rookie koji je ponovio njegov podvig

Dončić je 58 godina nakon Robertsonove debitantske sezone ponovio njegov podvig, kao prvi igrač kojem je to uspjelo.

S 27 poena, 12 skokova i šest asistencija protiv Minnesote, četiri utakmice prije kraja sezone osigurao je da će je završiti s najmanje 20 poena, sedam skokova i pet asistencija po utakmici.

Kao tek drugi rookie u NBA povijesti. 

SB

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh