logo
bios

Naučnici razvili test koji za 10 minuta može da utvrdi da li pacijent ima rak

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sri, dec 5th, 2018

Test je u razvojnoj fazi i ne može da utvrdi precizno tip i lokaciju tumora, već samo da lekarima da brzi odgovor na pitanje da li pacijent ima rak

 

Naučnici su razvili univerzalni test za kancer koji može da detektuje oboljenje preko krvotoka pacijenta, piše britanski Gardijan.

Reč je o lako dostupnom testu (zamišljeno je da ne bude skup) koji potencijalno oboljenje otkriva kroz tečnost koja menja boje u prisustvu malignih ćelija koje se mogu nalaziti bilo gde u telu i to za manje od deset minuta.

Ovaj test je još u razvojnoj fazi, ali kako navodi Gardijan, predstavlja radikalnu promenu u pristupu otkrivanja raka koji bi proces utvrđivanja oboljevanja od raka mogoa da načini jednostavnom procedurom za lekare.

“Glavna prednost ove tehnike je što je jeftina i veoma laka za upotrebu, tako da bi se na klinikama vrlo lako usvojila u praksi”, rekla je Laura Karakosa, istraživač Kvinslend univerziteta.

Test ima nivo reakcije od 90 odsto, što znači da otkriva 90 od 100 slučajeva kancera, sa 10 odsto lažno pozitivnih.

Zamišljeno je da služi kao inicijalna provera za rak, dok bi doktori u slučaju pozitivnih rezultata pristupili preciznijim ispitivanjima.

“Naša tehnika je alat koji doktore može da in formiše da pacijent potencijalno ima rak, ali potrebne su podrobnije analize kako bi se identifikovala vrsta raka i faza u kojoj se nalazi”, rekla je ona.

Tim istraživača iz Kvinslenda je otkrio da se DNK sa kancerom i “normalni” DNK drugačije zadržavaju na metalnim površinama. To im je omogućilo da razviju test koji će razlikovati zdrave od ćelija kancera, čak i na osnovu malih uzoraka DNK koji se nađu u krvotoku.

Ovaj univerzalni tekst ne bi mogao da precizira ni lokaciju ni veličinu tumora, ali bi doktorima dao brzi odgovor na pitanje da li pacinet ima rak.

“Ovaj test bi mofao da se koristi u kombinaciji sa drugim testovima i da postane alat za uspostavljanje dijagnoze koji bi mogao da uputi i na vrstu raka i fazu u kojoj se nalazi”, rekla je Karakosa.

Ged Brejdi iz Instituta za istraživanje raka u Mančesteru je rekao da je ovo iskorak u dijagnostifikovanju tumora iz uzorka krvi i otvara mogućnost kreiranja sveopšteeg testa za detekciju raka.

“Neophodna su dalja klinička ispitivanja da bi se utvrdio pun potencijal ove metode”, rekao je on.

Izvor: Nedeljnik

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh