logo
bios

Najveći trgovinski partneri Izraela su zaljevske petromonarhije

Objavljeno prije 10 mjeseci . u uto, avg 28th, 2018

Ono što je ranije bila javna tajna sada je potvrđeno u detaljnom izvješću “Instituta za međunarodne promjene Tony Blair”, koje otkriva kako godišnja trgovina između Izraela i zaljevskih monarhija premašuje iznos od milijardu dolara.

U članku su otkrivene velike brojke i važne informacije koji otkrivaju da je iznos trgovine između Izraela i monarhija Perzijskog zaljeva veći od milijardu dolara godišnje.

Prema institutu, vrijednost izraelskog izvoza u zemlje Zaljevskog vijeća za suradnju premašuje izraelski izvoz u savezničke zemlje i druge gospodarske sile.

Razmjena između zemalja Perzijskog zaljeva i Izraela sada je javna. Ona je posljedica zbližavanja Izraela i zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Bahreina, iako o tome nema nikakvih službenih dokumenata.

Međutim, analiza protoka roba između Izraela i zemalja Perzijskog zaljeva kroz druge zemlje pokazuje da vrijednost trgovine prelazi milijardu dolara godišnje, što je puno više od vrijednosti izraelskog izvoza u savezničke zemlje i gospodarske sile poput Rusije i Japana.

Prisutnost proizvoda iz izraelskog uvoza je primijećena na različitim tržištima Perzijskog zaljeva, među kojima se ističu Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Katar, koji vjerojatno izraelsku robu uvoze preko Jordana.

Kroz opsežnu analizu, institut je u svojoj istrazi zaključio kako bi volumen izraelskog izvoza prema ovim zemljama mogao biti višestruko veći nego što u svojim izvješćima navodi Tel Aviv.

Izvješće navodi i kako Saudijska Arabija  zbog toga želi otvoriti svoj zračni prostor Izraelu, jer zemlje Perzijskog zaljeva i Izrael veže “sigurnosni izazovi”, čime se  zapravo stvara koalicija protiv zajedničkog “neprijatelja” Irana.

Izrael je također otkrio kako su ponovno oživjeli planovi za izgradnju naftovoda i plinovoda između Iraka i luke Haifa, a planiraju se graditi željeznice koje će se protezati od Izraela preko Jordana do zaljevskih zemalja zemlje, prometne infrastrukture važne za transport nafte.

Izvješće također “sugerira potrebu da se riješi palestinsko pitanje i da je promocija dviju država, Palestine i Izraela, važna za rast izraelskog gospodarstva”.

Tony Blair Institute for International Change

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh