logo
bios

Najčudniji Euro dosad: Favoritima je teže ispasti nego se plasirati

Objavljeno prije 5 mjeseci . u čet, mar 21st, 2019

POČINJU KVALIFIKACIJE ZA EP

UTAKMICOM Kazahstana i Škotske u četvrtak u 16 sati službeno počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine koje će se održati u 12 gradova diljem Europe.

Ove kvalifikacije su ujedno i najčudnije dosad budući da se prvi put u povijesti dodatne kvalifikacije ne popunjavaju reprezentacijama iz kvalifikacija, već po renkingu iz Lige nacija, a i ove kvalifikacije (glavni dio) trajat će samo osam mjeseci, od ožujka do studenog. Svih 55 europskih reprezentacija podijeljeno je u deset skupina, od kojih jedna polovica ima pet, a druga polovica po šest sudionika. U skupinama koje imaju po pet reprezentacija svrstani su sudionici Final foura Lige nacija kojima se tako omogućuje rupa u rasporedu u lipnju za završni turnir.

Osnovni sistem kvalifikacija vrlo je jasan. Prve dvije reprezentacije u svakoj skupini plasirat će se izravno na Europsko prvenstvo, no treće mjesto više ne donosi baš ništa.

Kriterij određivanja poretka u skupini je sljedeći:

1. broj bodova u međusobnim omjerima reprezentacija koje su izjednačene

2. gol-razlika u međusobnim omjerima

3. broj postignutih golova u međusobnim utakmicama

4. broj postignutih golova u gostima u međusobnim utakmicama

 5. gol-razlika u svim utakmicama u skupini

6. broj postignutih golova u svim utakmicama u skupini

7. broj postignutih golova u gostima u svim utakmicama u skupini

8. broj pobjeda u skupini

9. broj pobjeda u gostima u skupini

10. fair play bodovanje (žuti karton 1 bod, crveni karton 3 boda, izravni crveni karton nakon žutog kartona 4 boda)

11. renking u poretku Lige nacija.

Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika Europskog prvenstva, dok će se preostale četiri reprezentacije plasirati kroz dodatne kvalifikacije koje se pak popunjavaju iz prošlogodišnje Lige nacija.

Pobjednici svih skupina unutar Lige nacija osigurali su najmanje plasman u dodatne kvalifikacije koje se igraju po sistemu Final foura unutar svake od četiri lige i održat će se od 26. do 31. ožujka 2020. godine, samo par mjeseci prije početka turnira. Ždrijeb skupina Eura održat će se 30. studenog ove godine, iako se neće znati tko će se plasirati iz dodatnih kvalifikacija. Preostala mjesta bit će popunjena brojevima. Ako je neka od nacija domaćin u dodatnim kvalifikacijama, održat će se drugi ždrijeb 1. travnja 2020. godine zbog mogućih organizacijskih problema.

Ako to nije dovoljno komplicirano, čekajte da vidimo kako se popunjavaju dodatne kvalifikacije. Kao što smo rekli, pobjednici skupina Lige nacija idu u dodatne kvalifikacije, s time da je Final four A Lige nacija, koji će dati pobjednika natjecanja, zaseban turnir i nema veze s kvalifikacijama. Teoretski, ali samo teoretski, može se dogoditi da Portugal, Švicarska, Nizozemska i Engleska u lipnju ove godine igraju Final four za titulu pobjednika Lige nacija i onda u ožujku sljedeće godine novi Final four za plasman na Euro. To bi se, naravno, dogodilo u slučaju da se nijedna od tih reprezentacija ne plasira izravno kroz kvalifikacije, što je teško zamisliti.

U ovoj tablici žutom bojom označene su reprezentacije koje su unutar svake od četiri Liga nacija osigurale najmanje nastup u dodatnim kvalifikacijama. Ako se plasiraju kroz glavne kvalifikacije, njihovo mjesto će zauzeti prva sljedeća reprezentacija iz iste lige koja nije osvojila jedno od dva mjesta u skupini glavnih kvalifikacija. Ako nema dovoljno reprezentacija za popunjavanje kvalifikacijskog Final foura jedne od liga, onda na njega ulazi prva sljedeća reprezentacija iz niže lige, ali ne jedna od onih koje su osvojile prvo mjesto u skupinama Lige nacija.

Šansa za autsajdere 

Evo jednog teoretskog primjera: 

Iz A Lige nacija izravan plasman na Euro kroz skupine nisu osigurale Švicarska i Poljska. No one same ne mogu igrati Final four, već im treba dodijeliti još dvije reprezentacije. Sve ostale reprezentacije iz A lige su se plasirale izravno pa se crta pomiče u B ligu. BiH, Ukrajina, Danska i Švedska (koje su osvojila skupine unutar B Lige nacija) također se nisu plasirale na Euro kroz kvalifikacije i idu u dodatne. No nijedna od tih reprezentacija ne može uskočiti u dodatne kvalifikacije A lige, što im je nagrada za osvajanje skupina Lige nacija, pa se crta dalje pomiče. U našem teoretskom primjeru u dodatne kvalifikacije A lige ulaze, recimo, Rusija i Austrija koje su odigrale očajne kvalifikacije. Kad bi se sve reprezentacije iz B lige izravno plasirale na Euro, u “play-off” lige A ušao bi netko iz C lige, ali opet ne bi mogle igrati reprezentacije koje su bile pobjednici skupina Lige nacija.

Ono što ovakav sustav dodatnih kvalifikacija omogućuje jest da će se najmanje jedna od reprezentacija iz zadnje, D lige, u kojoj su potpuni autsajderi moći plasirati na Europsko prvenstvo. Kako sad stvari stoje, dodatne kvalifikacije te lige će igrati Gruzija, Kosovo, Makedonija i Bjelorusija, pod uvjetom da se neka od tih reprezentacija ne plasira izravno na EP, što bi bila prvorazredna senzacija.

Tako je najvećim favoritima Eura i reprezentacijama iz prve dvije skupine nositelja uoči ždrijeba maksimalno olakšan plasman. Gotovo sve skupine imaju po dvije iznimno jake reprezentacije i tri ili četiri slabašna protivnika. A, čak i ako ne uspiju u izravnom plasmanu, kroz Ligu nacija osigurale su dodatne kvalifikacije.

Europsko prvenstvo igra se od 12. lipnja do 12. srpnja sljedeće godine, a domaćini su Dublin, London, Glasgow, Bilbao, München, Amsterdam, Rim, Kopenhagen, Sankt Petersburg, Budimpešta, Bukurešt i Baku. Oba polufinala i finale igraju se na Wembleyu.

Index.hr

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh