logo
bios

Mladi i internet: Gdje je granica korisnog i opasnog?

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pon, mar 4th, 2019

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice, pitali smo mlade iz Srbije, Crne Gore i BiH, u koje svrhe najčešće koriste interent i da li su imali bilo kakvo negativno iskustvo?

Naime, u posljednjih deset godina internet je definitivno postao najvažniji način da najbrže dođemo do svih mogućih informacija. Dostupan je svima, a promijenio je put učenja, rada, međusobnog komuniciranja, pa čak i zabavljanja.

Međutim, postoji i druga strana interneta. U najnovijem izvještaju UNICEF-a, rađeno u regionu tokom prošle godine, više od 45 posto mladih doživjelo je i neku vrstu neprijatnosti na internetu.

Izvještaj takođe ispituje kako se preko interneta povećava izloženost mladih rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i virtuelno zlostavljanje. Sveprisutnost mobilnih telefona, kako je u izvještaju zabilježeno, dovela je do toga da je prisustvo mladih na internetu pod sve manjim nadzorom – što je potencijalno opasnije.

Mladi Tuzlaci jedni su od najaktivnijih na društvenim mrežama u BiH. Mnogi od njih uključeni su u brojne aktivističke grupe, gdje se ne ustručavaju komentarisati društveno političke prilike. Maja Nikolić pitala ih je kako društvene mreže i internet utiču na njih.

Istraživanja pokazuju da najveći procenat mladih u Crnoj Gori koristi internet za zabavu i kontakte na društvenim mrežama, dok je manji broj onih koji koriste internet i kao pomoć u procesu obrazovanja. Naši sagovornici, studenti sa Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, kažu da je lažno reklamiranje proizvoda na internetu oblast u kojoj su imali negativnih iskustava. Slušamo Jasnu Vukićević.

U Srbiji svakodnevno više od tri i po miliona građana koristi internet, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Prema podacima te ustanove, čak jedna trećina njih koristi internet za kupovinu roba ili usluga. Koje usluge koriste mladi u Srbiji i kakvo je njihovo iskustvo na svjetskoj mreži, pitao ih je Norbert Šinković.

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o troje srednjoškolaca iz Konjica, volontera u Crvenom krstu. Čučete i da studentima iz BiH prijeti da ostanu bez programa koji im omogućava učestvovanje u akademskoj razmjeni. Upoznaćemo vas sa Harisom Babićem iz Bihaća koji se trudi da ostane i opstane u rodnom gradu.

U najnovijem izdanju Glasom mladih, čučete i intervju sa mladim mladi je violončelistom Isakom Haračićem.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Dragana Erjavec

Dragana Erjavec je novinarka iz Beograda. Po dolasku u Sarajevu 2002, radi na TV OBN, Radiju MIR, televizijskoj produkciji XY FILMS, te Radiju Slobodna Evropa (RSE). Devet godina je bila član tima BIRN-a BiH, kao urednik televizijske emisije o ratnim zločinima u BiH, TV Justice. Dobitnica je ERASMUS MEDIA AWARD 2008. Od septembra 2018. ponovo je član kolektiva RSE.

RSE

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh