logo
bios

Među članicama EU kruži nezvanični Macronov dokument

Objavljeno prije 4 sedmice . u sri, nov 13th, 2019
ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU SLJEDEĆE NEDJELJE U BRISELU
Među članicama EU kruži nezvanični dokument, a pripremio ga je Macron: Mijenja se metodologija proširenja – gdje je tu BiH?

Francuski predsjednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi

U institucijama Evropske unije se nezvanično raspravlja o mogućoj “novoj metodologiji” pregovora o članstvu, ali zahtjev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije (EK), izjavila je predstavnica za štampu EK Mina Andreeva. O tome će, dodala je ona, raspravljati šefovi diplomatija EU iduće nedjelje u Briselu.

Zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu makedonskog predsjednika Steve Pendaroskog da među članicama Unije već kruži “non-paper” nezvanični dokument u kojem se predlažu mjere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

Pendaroski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsednik Emmanuel Macron i mjere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa EU u martu iduće godine, što bi omogućilo i da se na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da “zeleno svjetlo” za pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Macron, po riječima makedonskog predsjednika, nema namjeru da izdejstvuje neku zamjenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Francuski predsjednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.

Prema francuskim izvorima, riječ nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi “povlaštena veza” s Unijom umjesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspješno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova EU, što bi inače, po sadašnjem sistema, dobili tek kad postanu članice.

(DEPO PORTAL)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh